KULTURA

Arma Tanović-Branković: Umjetnost mora podržavati obični život

Radovi iz ciklusa „Koraci u tišini“ izloženi su u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, a to je prvi od tri ciklusa

Piše: N. AJNADŽIĆ

1.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Bh. glumica Arma Tanović-Branković otvorila je svoju prvu samostalnu izložbu „Koraci u tišini“ u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Izabrani citati

Umjetnica je inspiraciju pronašla u bh. književnosti i piscima poput Meše Selimovića, Ive Andrića, Derviša Sušića te Dževada Karahasana, Darija Džamonje...

Dodaje da je izložba ustvari vizuelni odgovor na određena djela, citate i rečenice iz bh. književnosti. A, kako je to velika oblast, umjetnica ističe da je zbog toga odlučila da izložbu podijeli na tri ciklusa „Koraci u tišini“, „Tragovi u bijelom“ i „Koraci u tami“.

- Radovi prate 12 djela bh. autora, a ono što je zanimljivo jeste da se u okviru tog mog vizuelnog odgovora i pokušaja da bude što ličniji iskristalizirao diskurs žene u bh. društvu. Od početka sam znala koja djela želim da radim, a ovo je najuži izbor. Sve sam ponovo pročitala i ti izabrani citati su oni kojih sam se prvih sjetila nakon čitanja. Svi mi određeno djelo pamtimo po nekom citatu koji nam ostao u sjećanju i koji je ostavio lični pečat na nas - govori Tanović-Branković.

Razbiti iluziju

„Koraci u tišini“ bit će otvoreni do 4. februara, a izložba je prodajnog karaktera te svi prihodi idu u humanitarne svrhe koje će biti upućene prema djeci bez roditeljskog staranja.

- Umjetnost mora podržavati ono što mi zovemo običnim životom i razbiti iluziju da ona pripada samo narcističkim krugovima. Ona može itekako biti vrlo praktična, pragmatična i korisna - ističe glumica i umjetnica.

Ponovna proslava rođendana

- Ono što je meni najvažnije je da su na otvaranju bili svi meni važni ljudi iz raznih segmenata mog života, od porodice, prijatelja, kolega, mojih studenata, bivših učenika iz SOS-a... Zaista mi je to bila lijepa svečana noć, kao ponovna proslava mog 40. rođendana povodom kojeg sam i započela rad na ovoj izložbi - kaže Tanović-Branković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.