NEVJEROVATNO

Poznatog dvojca "2cellos" svi odbijali, a danas prodaju više karata od Bijonse

Uvijek kažem da su oni otkrili mene, a ne ja njih - kaže Vidović.

Grupa "2cellos" godišnje ima oko 200-tinjak koncerata. Arhiv

Avaz.ba

4.2.2019

Poznati dvojac "2cellos" koju čine Stjepan Hauser i Luka Šulić iz sjenke vodi Miro Vidović, vlasnik zagrebačkog "Morris" studija.

- Drugi producenti nisu ih htjeli, nisu znali što bi s njima, niko nije mogao da predvidi u kojem će to smjeru ići. Zato su došli kod mene, uvijek kažem da su oni otkrili mene, a ne ja njih - kaže Vidović.

- Nakon prezentacije u Njujorku pred vodećim ljudima Sonija, uoči potpisivanja ugovora, shvatio je da za njih više ništa neće biti isto. Izveli su tada "Smooth Criminal" i "Welcome to the Jungle", a ovi su im samo rekli: "OK. Momci, idemo da radimo albume." Već dan poslije na doručku slagali su set-listu za album. Uspjeh im se dogodio preko noći, ali oni mu nisu podlegli, što je jako važno. Oni su vojnici, uvijek spremni za sljedeću svirku, uvježbani, disciplinirani, odgovorni, i za 80 posto njihova uspjeh je zaslužna odgovornost - kaže Vidović koji je sa slavnim čelistima nekoliko puta obišao svijet.


U Japanu su bolju prodaju karata imali od pjevačice Bijonse (Beyonce).

Grupa "2cellos" godišnje ima oko 200-tinjak koncerata.

"2Cellos" su se na sceni pojavili 2011. godine s obradom pjesme "Smooth Criminal" preminulog kralja popa Majkla Džeksona (Michael Jackson), i u prve dvije sedmice na YouTube dostigli više od tri miliona pregleda. Život im se promijenio s jednim videom. 

Već su u aprilu 2012. godine u Zagrebu registrirali firmu Šulić&Hauser d.o.o., a čiji prihodi otad samo rastu, kao i pregledi na internetu, prodaja karata za koncerte, prodaja CD-a.

Njihova firma najveći prihod prijavila je 2017. godine u iznosu od 2 miliona eura i dobit od 600 hiljada eura, što su iznosi kojima se rijetko koji izvođač s ovih prostora približi u godinu dana. 

Direktor firme je Luka Šulić, a osnivači su Hauser i Šulić. Firma im je registrirana i u SAD i imaju samo dvojicu zaposlenih (čeliste). 

Njima je oduvijek najvažnije bilo zadržati kontrolu nad svojim kreativnim radom, ali, naravno, i finansijama. Međutim, i nakon što su potpisali ugovor sa "Sony Music Entertainment/Sony Masterworks", koji u Hrvatskoj zastupa "Menart", nastavili su da snimaju kod Vidovića. 

- Soni je bio zadovoljan proizvodom koji smo isporučili, tako da su na to pristali. Mi se u ovom studiju najbolje osjećamo, a onda i radimo - kaže Šulić. 

Vidović dodaje da je cijela produkcija "2Cellosa" ostala u Hrvatskoj, a čine je njih dvojica – Hauser i Šulić, a u studiju – Vidović i njegov saradnik Filip Vidović. 

Kad dođemo van na koncerte, često me pitaju kad dolaze ostali, ali obično im objasnim da niko više ne dolazi. Svi se onda čude. Jer zvijezde, u pravilu, prate timovi od desetak ljudi, ali mi se najbolje snalazimo ovako - kaže Vidović dodajući da ništa od toga ne bi bilo moguće da Hauser i Šulić nisu jednostavni, a i odgovorni u poslu. 

" Grupa ove godine uzimaju pauzu". Šuliću je supruga Tamara po drugi put trudna, a Hauser će se posvetiti solo projektima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.