NEVJEROVATNO

Uspjeli smo vratiti ruku Dei Đurđević: Novi herojski podvig čuvenog dr. Bumbaširevića

Ispričao kako je protekla operacija voditeljice

Deina operacija je bila teška i komplicirana. Telegraf.rs

Telegraf.rs

7.2.2019

Čuveni mikrohirug, akademik prof. dr. Marko Bumbaširević ispričao je za Telegraf.rs kako je protekla operacija voditeljice Dee Đurđević, kojoj je autobus otkinuo ruku.

- Radilo se o potpuno iščupanoj ruci, od lakta prema ramenu. Osim toga što je bila iščupana, ruka je bila i opečena. Ipak, uspjeli smo da je sačuvamo i prišijemo vrlo uspješno - kazao je Bumbaširević, nakon što je izašao iz operacione sale, a da se još nije ni presvukao.

Iako je jedva stajao na nogama, doktor je presretan što je ovako tešku operaciju do kraja uspio odlično izvesti, prenosi Telegraf.rs.

- Mrtav sam umoran, krvav, znojav, još nisam ni stigao da se presvučem. Odlično smo prišili ruku. Naravno, morat ćemo još da je pratimo, ali očekujemo da će je sasvim normalno moći koristiti - poručio je dr. Bumbaširević.

Koliko je Deina operacija bila teška i komplicirana, pokazuje i to da su morali uraditi 10 anastomoza krvnih sudova (prirodno ili vještački stvorena veza između šupljih struktura u organizmu čovjeka, prim. aut.).

Operaciju su, zajedno sa prof. dr. Bumbaširevićem, izveli prvi asistent Čedomir Vučetić, asistent Palibrk, dr. Petrović Aleksandra i dr. Šarac sa VMA.

Akademik prof. dr. Marko Bumbaširević smatra se osnivačem mikrohirurgije u Srbiji kada je, još na početku, radio transplantacije kostiju, prstiju sa nogu na ruke, rekonstrukcije šake. 

On je, također, u ovu granu uveo nove metode i učinio mikrohirurgiju posebno značajnom u hirurgiji nerava, naročito bioničkih ekstremiteta. On je, također, predsjednik Evropskog udruženja mikrohirurga. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.