STRAŠNO

Ljekari o nesreći: Tražili smo Deinu ruku ispod auta, našli smo je u prsluku

Voditeljica se oporavlja nakon teškog operativnog zahvata

Đurđević se pokušavala javiti na telefon

Avaz.ba

11.2.2019

Marija Dimitrijević je prva prišla voditeljici Dei Đurđević, kojoj je autobus otrgnuo ruku u saobraćajnoj nesreći u Beogradu. 

- Dea je zapomagala da je boli ruka. Pokušavala se javiti na telefon koji je zvonio, ali je bio skroz razbijen. Imala sam potrebu prići joj - rekla je u Jutarnjem programu Pink televizije.

Blic prenosi da je svjedokinja ispričala da je Dea sve vrijeme bila pri svijesti.

- Ruka je bila u jakni. Nismo je vidjeli u prvom trenutku. Tražio sam ispod automobila, tek kasnije smo vidjeli da je bila zapravo u tom nekom krznenom prsluku koji je imala na sebi - ispričao je Goran Milosavljević, jedan od ljekara Hitne pomoći.

Radnici Hitne pomoći izrezali su rukav od džempera koji je imala na sebi kako bi zaustavili krvarenje, a potom su našli njenu ruku.

- Ovo je bila jedna od najtežih situacija gdje morate što prije i što efikasnije zbrinuti pacijenta jer može tokom transporta doći do krvarenja, tako da je ruka morala prva biti zbrinuta - opisali su.

Dodali su da je važno ekstremitet održati što vitalnijim pa se on omota gazama i poljeva fiziološkom otopinom tokom transporta kako se ne bi osušio.

U bolnici je ruka voditeljice stavljena na led, a sreća je bila u tome da je i prije toga vanjska temperatura zraka bila vrlo niska pa nije došlo do procesa koji bi oštetili mišiće i kožu.

- Mi smo je smirivali, govorili smo da će biti sve uredu. Ona je govorila jako me boli, šta mi je s rukom. Kazali smo joj da ćemo je previti i da će sve biti uredu kako ne bismo unosili dodatnu paniku, koja u tom trenutku nije bila potrebna - ispričao je ljekar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.