KULTURA Predstavu režira Paolo Mađeli

„Kavkaski krug kredom“ 14. februara premijerno u NPS-u

Predstava nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS

E. B.
11.02.2019 13:56

Značajna koprodukcija pozorišta i festivala

Foto: (Foto: Fena)

"Kavkaski krug kredom" jedan je od posljednjih, ali i najintrigantnijih komada dramatičara, pjesnika, pripovjedača, reditelj i teoretičara Bertolta Brehta (Brecht), koji će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno biti izveden 14. februara u režiji Paola Mađelija (Magelli).

Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS.

Direktor NPS-a Izudin Bajrović istakao je na današnjoj konferenciji za medije da je pozorište ugostilo dva značajna gosta. i to najznačajnijeg dramatičara svog vremena Bertolta Brehta te jednog od najznačajnijih teatarskih stvaralaca u današnjem vremenu Paola Mađelija.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković ocjenjuje da ova koprodukcija MESS-a, a bilo ih je oko 80, spada u najznačajnije.

Glumac i v.d umjetničkog direktora Drame Ermin Sijamija naglasio je da svi u ovoj pozorišnoj kući imaju razlog da budu sretni, jer učestvuju, istražuju, rade i uživaju u radu s  velikim rediteljem, dodavši da se oni koji učestvuju u predstavi mogu osjećati privilegiranima jer uče od tog velikog čovjeka.

Mađeli je istaknuo da ima dug prema Sarajevu, jer su mu nagrade koje je dobio na Festivalu MESS otvorile vrata Evrope.

Govoreći o saradnji sa glumačkim ansamblom i ostalim saradnicima na predstavi, on je ustvrdio da je "ansambl za sada, jer su do premijere ostala još tri dana, uradio izvrstan posao".

- Breht je snagom svog izraza stvorio dramu koja postavlja ozbiljna, prava pitanja. "Kavkaski krug kredom" za nas je vrlo značajna predstava i zanimljivo je da smo namjerno odabrali da je radimo u Sarajevu zbog pitanja koja ona dosta jasno i bez ustezanja postavlja - rekla je dramaturginja Željka Udovičić-Pleština.

Glumac Miodrag Miki Trifunov smatra da je moralna obaveza sukobiti se s našom stvarnošću te pozvati historiju u pomoć.

- Smatram da u 21. stoljeću mi koji imamo historijsko iskustvo ovom predstavom pokažemo i kažemo nemojte tako, razmislite o svom postojanju, razmislite šta činite, zbog čega činite - podvukao je Trifunov.

NA VRH