JET SET

Princ Filip neće biti optužen za nesreću u kojoj su povrijeđene dvije žene

Krajem januara svojevoljno predao vozačku dozvolu

Princ Filip. Screenshot

Avaz.ba

14.2.2019

Princ Filip (Philip), 97-godišnji muž britanske kraljice Elizabete (Elizabeth), neće biti optužen zbog saobraćajne nesreće koju je uzrokovao prošli mjesec, u kojoj su ozlijeđene dvije žene, jer krivični progon nije u interesu javnosti, objavljeno je u četvrtak.

Filip, vojvoda od Edinbruga, prošao je neozlijeđen u sudaru, 17. januara. Tada je, izlazeći automobilom s kraljevskog imanja Sandringem na istoku Engleske na glavnu cestu, udario automobil koji je dolazio. 

Vozačica u automobilu, 28-godišnjakinja, zadobila je porezotine na koljenu, dok je njena suvozačica (45) slomila zapešće. U automobilu je, također, bilo i devetomjesečno dijete.

Nesreća je potaknula raspravu u Britaniji oko toga smije li princ Filip voziti u svojim godinama. 

Od policije je dobio upozorenje zbog vožnje bez pojasa dva dana nakon nesreće, a krajem januara je svojevoljno predao svoju vozačku dozvolu.

- Uzeli smo u obzir sve okolnosti, uključujući i nivo sposobnosti, dob vozača i predaju vozačke dozvole - poručili su iz Kraljevskog tužilaštva u četvrtak.

- Odlučili smo da tužba nije u interesu javnosti - objasnili su iz ovog tužilaštva.

Filip se iz javnosti povukao 2017., iako ga se i dalje povremeno može vidjeti s kraljicom Elizabetom (92) na službenim događanjima.

U Britaniji ne postoji zakonska dob za prestanak vožnje, no vozači stariji od 70 godina moraju obnavljati svoje dozvole svake tri godine. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.