SKANDALI

Rajan Adams optužen za slanje eksplicitnih poruka maloljetnici

U vrijeme kad je Ava imala 15 i 16 godina, razmijenili su 3217 poruka

Navodno uznemiravao žene preko društvenih mreža. Twitter

index.hr

15.2.2019

The New York Times objavio je priču o muzičaru Rajanu Adamsu (Ryan), bivšem suprugu glumice i pjevačice Mendi Mur (Mandy Moore), u kojem ga optužuju za razmjenjivanje seksualnih poruka s maloljetnicom. 

Sedam žena i desetak njegovih saradnika progovorili su o njegovom manipulativnom ponašanju, navodeći da je Adams mladim muzičarima nudio priliku za ostvarivanje karijere, ali ujedno tražio seksualne usluge. 

U nekim slučajevima bi postajao i osvetoljubiv nakon odbijanja, tvrde da je verbalno i emotivno zlostavljao te žene te ih uznemiravao putem društvenih mreža i poruka.

- Muzika je za njega bila dio kontrole - kažu njegove navodne žrtve.

Adams je 2013. godine počeo razgovor s djevojkom, tada 14-godišnjom basisticom Avom, koja je već pokušavala ostvariti muzičku karijeru. Počeli su se dopisivati online, no brzo se njihov razgovor o muzici pretvorio u razmjenjivanje grafičkih poruka. Ava kaže da su kasnije prešli na Skype, a Adams bi joj pokazivao dijelove svog tijela tokom telefonskog seksa.

U vrijeme kad je Ava imala 15 i 16 godina razmijenili su 3.217 poruka. U nekima od njih se Adams raspitivao za njenu dob, ona mu je ponekad govorila da je starija nego što je bila, no prema porukama se nije činilo da je uvjeren u to, piše Times.

Osjećala sam se usamljeno, a on je bio kul i prijateljski raspoložen - kaže Ava, koja danas ima 20 godina. Ona od devete godine svira bas, s 12 godina već je putovala i odrađivala gaže s poznatim muzičarima. Školovala se kod kuće jer su je u školi vršnjaci zlostavljali. Otac joj je preminuo kad je imala 13 godina. 

Kad je navršio 40 godina, a ona ulazila u 16., napisao joj je: "Zašto više ne dobivam tvoje slike? Oduševljavala si me."

Pjevač putem advokata poriče bilo kakvu komunikaciju takve vrste te kaže da "nije bio svjestan da komunicira s maloljetnicima, ako je do toga i došlo". 

Za poruke slične vrste optužuje ga i muzičarka Fibi Bridžers (Phoebe Bridgers), koja je u to vrijeme imala 20 godina. Tvrdi da ju je nakon nekog vremena počeo emotivno zlostavljati, pa čak i prijetiti samoubistvom ako mu ne odgovori. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.