JET SET

Novi skandal uoči Oskara: Slavni reditelji i kinematografi poslali otvoreno pismo

Poznata su sva imena prezentera na ovogodišnjoj dodjeli

tportal.hr

15.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Prema odluci organizatora, ovogodišnja dodjela Oskara trebala bi imati malu promjenu. Osim što neće biti voditelja ceremonije, već samo prezenteri, čak četiri kategorije, ona za kameru, montažu, najbolji kratkometražni igrani film te make-up i frizuru, biti će dodijeljene ne u izravnom prijenosu, već za vrijeme reklamnih minuta. Njihov govor zahvale moći će se tako vidjeti tek kasnije, u puštenom snimku dodjele.

Ta odluka nije se svidjela kinematografima i slavnim rediteljima, koji su odlučili napisati i potpisati otvoreno pismo. Martin Skorseze (Scorsese), Dejmijen Šazel (Damien Chazelle), Kventin Tarantino (Quentin Tarantino), Spajk Li (Spike Lee), Spajk Jons (Spike Jonze), i Ang Li (Ang Lee), samo su neki od potpisnika koji smatraju da je ta odluka organizatora ništa drugo negoli uvreda za sve one koji su svoje živote posvetili tim profesijama, te napomenuli da još uvijek nije kasno da tu odluku i promjene. 

- U historiji kinematografije neka od najvećih remek djela nastajala su bez zvuka, bez priče, bez glumaca i bez muzike. Niti jedan film nije nikada nastao bez kinematografa i bez reditelja - napisao je Alfonso Kuaron (Cuaron) na Twitteru.

Akademija je reagirala na otvoreno pismo, na koje je odgovorila također pismom, koje je uputila svojim članovima, a u kojem ih pokušava razuvjeriti kako niti jedna od kategorija neće imati manje poštovanja ili pažnje od drugih, te je za krivu interpretaciju optužila medije i društvene mreže. Poznata su sva imena prezentera na ovogodišnjoj dodjeli Oskara.

Ipak, u pismu nisu odgovorili hoće li doista te četiri kategorije biti dodijeljene tokom reklamnih minuta ili u izravnom televizijskom prijenosu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.