KULTURA U 19.30 sati

Izvedba baletne predstave "Okovani Prometej" u NPS-u

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta NPS-a, uz goste iz Beograda Milana Rusa i Igora Pastora, hor Opere NPS-a i Sarajevska filahrmonija pod dirigentskom palicom Nade Matošević-Orešković

E. B.
16.02.2019 15:11

Prometej je buntovnik koji se bori za pravdu

Foto: Arhiva

Balet "Okovani Prometej" u koreografiji i režiji Belme Čečo-Bakrač, koja je napisala i libreto prema motivima Eshilove tragedije "Okovani Prometej", bit će večeras izveden na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta NPS-a, uz goste iz Beograda Milana Rusa i Igora Pastora, hor Opere NPS-a i Sarajevska filahrmonija pod dirigentskom palicom Nade Matošević-Orešković.

- "Što je dopušteno Jupiteru, nije volu", kaže stara latinska izreka. Postoje li manje vrijedni i više vrijedni, da li oni koji se smatraju više vrijednim mogu tlačiti i iskorištavati slabije, da li manipulacija strahom može ljude okrenuti jedne protiv drugih i dovesti ih do njihovog samouništenja? Baletna predstava „Okovani Prometej“ pokušava naći odgovore na ova pitanja, ali istovremeno i provjeriti gdje je danas emaptija i šta se desilo sa srećom i nadom.

Na tom neizvjesnom putu traganja nailazimo na lik Prometeja, koji kao buntovnik izrasta u simbol borbe za pravdu i slobodu mišljenja.

Zbog potrebe da pomogne drugom, da ustane protiv tiranije, Prometej postaje žrtva neprikosnovenog sistema vladanja na čijem čelu se nalazi gospodar života i smrti, veliki Zeus.

Unutrašnja energija Prometeja u kriku onog koji pati, trpi i vjeruje osnovna je inspiracija za koreografiju ove predstave - stoji u saopćenju NPS-a.

Komentari

NA VRH