SJEĆANJA U maju 1981. za časopis "Zdravo"

Šaban u intervju prije 38 godina istakao: Ja sam provincijalac, dijete sa ruba života

Kolika je njegova veličina vidi se iz njegovog „roka trajanja“, koji nije postojao

Avaz.ba
17.02.2019 21:12

Šaban Šaulić

U maju 1981. godine Šaban Šaulić je dao intervju novinaru časopisa „Zdravo“, gdje je istakao da je lahko moglo da se desi da ostane kafanski pjevač, ali ipak nije, prenosi "Telegraf".

Nevjerovatno zvuči podatak da je njegova karijera trajala već pedeset godina.

Muzika se promijenila, vremena su se promijenila, nema više ni zemlje u kojoj se proslavio, ali njega vrijeme nije pregazilo. I dalje je tu, gdje je bio i maja 1981. godine, kada je dao intervju za časopis "Zdravo", u kojem je istakao da zarađuje više nego Zdravko Čolić, Bijelo dugme i Srebrna krila zajedno. Tačnije, do danas je bio tu. 

Kolika je njegova veličina vidi se iz njegovog „roka trajanja“, koji nije postojao: vidi se iz pomenutog intervjua, koji je nedavno ponovo objavio „Jugopapir“, a koji mi sada prenosimo. Podsjećamo, slijede redovi napisani maja 1981. godine, prije 38 godina.

"Zdravo": Jugoslovenski statističari tvrde da ste zaradili u vašoj karijeri oko 2.000 miliona starih dinara. Vjerovatno vam je teško da to priznate. Ljudi su ljubomorni.

- Pravo da vam kažem, ja mislim da ih je bilo oko hiljadu, za ovih 12 godina. Možda je i tako, kao što vi kažete, ko će to znati. Pare dolaze i odlaze. Dobijao sam ih u više navrata. Milioni su relativna stvar. Imam ja veliku familiju, moram da je pomažem. Znate kako bi bilo da to ne činim. Bio bih najgori na svijetu. Treba shvatiti neke stvari: ja nisam plaćen iz nekog budžeta, od „nečijih“ para, novac koji primam ja zarađujem u pjevačkoj areni ravnopravno, sa hiljadama drugih. Ko je najbolji, najtraženiji na tržištu, postiže najveću cijenu. Svako pošten to mora da shvati. Na mojoj pjevačkoj grbači živi čitava industrija.

"Zdravo": Da li, Šabane Šauliću, imate povjerenje u naš dinar, u njegovu stabilnost, mislite li na neku novu devalvaciju?

- Preživjet ću to, onu prošlu sam brzo nadoknadio.

"Zdravo": Priča se da komponujete već godinama, a da ne znate note ?

- To je, nažalost, tačno! Ja sam kao slikar naivac, bogomdan umjetnik. Evo, obećavam, naučit ću čim stignem.

"Zdravo": Đorđe Novković je izjavio u listu „Zdravo“ da niste sve vi komponovali što ste i potpisali. Iz sjenke za vas komponuje Zdenko Runjić.

- Tog džentlmena sam jedanput vidio, ličio mi je na Mišu Kovača. Pet riječi nismo prozborili, ali rekao bih da on to ne bi bio u stanju! Ne može svako da komponuje narodnjake koji bi se prodavali u tolikom tiražu.

"Zdravo": Šta komponujete i otpjevate sve se pozlati?

- Da, tako bi moglo da se kaže. Mada mi se čini da je negdje 1970. ploča sa "Ilidže" ostala bez zlata. Falilo je nekoliko stotina primjeraka.

"Zdravo": Možda se i to prodalo!

- Možda sam dobio i zlatnu ploču, šta znam, nemam vremena da vodim knjigovodstvo.

"Zdravo": Pjesma „Dođi da ostarimo zajedno“ prodata je samo do ’78. godine u 400.000 primjeraka, a do sada?

- Vrti se negdje oko 500.000 ploča, a kaseta je oko 200—300.000, LP ploča je otišla u jedno 300.000. To je apsolutni rekord u historiji jugoslovenske disko-produkcije.

"Zdravo": Imamo utisak da biste željeli da se oprobate i kao zabavnjak?

- Moja pjesma "Dva galeba bela" bila je vrlo blizu zabavnoj muzici. Moja bivša kuća PGP je žarko željela da ja odem na Opatijski festival. Međutim, ja sam odbio. Ne želim da svaštarim.

"Zdravo": Izjavili ste da ste svjesni da će i vaše vrijeme proći, kao što se dogodilo Safetu Isoviću i Zaimu Imamoviću.

- Svako pametan zna, to je neminovno. Želio bih da ja lično pronađem svog nasljednika, nekog dečkića iz naroda, da njemu prenesem svoje znanje kao što je meni čika Memiš.

"Zdravo": Danas mnogo ljepše izgledate nego prije desetak godina.

- Ja sam provincijalac, dijete sa ruba života. Trebalo je da prođe vremena da se uljudim, da naučim da budem Šaban Šaulić.“

Govorio je svojevremeno veliki pjevač, jedino je promaši za ovo, da će i njegovo vrijeme proći.

Komentari

NA VRH