POSLJEDNJI POZDRAV Smrt legendarnog pjevača rastužila je i mladog muzičara

Afroamerikanac je Srbiju zavolio zbog Šabana, a sad je napisao poruku koja je dirnula sve

Holsi postavlja obrade narodnih hitova na svoj YouTube

Avaz.ba
18.02.2019 08:42

Šabanove pjesme je uvijek rado pjevao, a zahvaljujući njemu, shvatio je srbijansku muziku

Foto: Šaban Šaulić i Ron Holsi

Smrt legendarnog pjevača rastužila je i mladog muzičara koji promovira Srbiju u svijetu. Amerikanac iz Kalifornije Ron Holsi (Holsey) odavno se zaljubio u Srbiju i muziku na jednom putovanju. Da je shvati, bili su mu potrebni jedna pjesma i jedan glas. "Kraljice moga srca" Šabana Šaulića zauvijek ga je vezala s folkerom i legendarnim pjevačem koji je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći nakon nastupa u Njemačkoj.

Holsi, koji postavlja obrade narodnih hitova na svoj YouTube kanal, i za vrijeme strašnih poplava u Srbiji i BiH je sakupljao pomoć u Americi. Šabanove pjesme je uvijek rado pjevao, a zahvaljujući njemu - shvatio je srbijansku muziku.

- Sjećam se zime 2011. godine. Bio sam u zadimljenom podrumskom baru u Beogradu s drugarom Denketom, koji mi je rekao da, ako stvarno želim naučiti pjevati srbijansku muziku, trebam slušati Šabana Šaulića. Nikad prije nisam čuo za njega, pa mi je Denke to ime napisao na salveti. Složio sam je i stavio u džep. Sljedećeg dana na YouTube sam otkrio "Kraljice srca moga'' - dok sam je slušao, istog momenta bio sam opsjednut. Nikad prije nisam čuo takvo nešto. Taj glas, taj visoki vokal, spektakularni ukrasi - kazao je Holsi. 

Slušao je, kaže, nanovo i nanovo...

- Kako je moguće da neko tako pjeva? Kako je moguće da ostatak svijeta ne zna ko je Šaban Šaulić? Posljednjih nekoliko godina pokušavao sam naći odgovore na ta pitanja. Kako neko može tako pjevati, nikada neću znati. Ono što znam je da ću zauvijek biti zahvalan zlatnom glasu koji je dodirnuo toliko ljudi i za ljubav prema balkanskoj muzici koju je u meni probudio. Šaban Šaulić je bio original u svakom smislu i nikad više neće biti neko kao on. Neka počiva u miru - kazao je Ron.

Komentari

NA VRH