SJEĆANJE

Šaulić nije bio na očevoj sahrani, a način na koji je saznao tužnu vijest slama srce: Pjevao sam i plakao

- Nemoj da se nerviraš, da se uzbuđuješ, život ide dalje - kazao je Marko Marković

Nije mogao otkazati nastupe. Arhiv

Avaz.ba

18.2.2019

Tragično stradali pjevač Šaban Šaulić je u intervjuu u emisiji "Iz profila" prije tri godine pričao o svojim počecima, životu...

- Pjevao sam kao slavuj, a volio sam i da imitiram pjevače. Sjećam se kako me moj stric Alija natjerao da pjevam, jer je znao da to lijepo radim - govorio je Šaban, kojeg je upravo rođeni stric nagovorio da pjeva u kafanama.

- Sjećam se kako sam počeo da pjevam pjesme Esme Redžepove i napravio sam "krkljanac" u kafani. Svi su mislili da Esma pjeva i ulazili su u kafanu kako bi je vidjeli, a onda je uslijedilo razočarenje kada su ugledali mene. Govorili su: "Pa to nije Esma, to je onaj mali Ildin sin" - rekao je tada pjevač, koji je talenat naslijedio od majke Ilde. Po njoj Šaban je svojoj kćerki dao ime Ilda.

- Talenat sam naslijedio od nje. Mnogo je lijepo pjevala. Kada počne pjevati, cijeli komšiluk je slušao. Uvijek sam se pitao odakle je znala španski. Sjećam se da je pjevala pjesmu "La pico nera". To je predivna pjesma. Otac, ona i ja se vozimo u vozu, a ona počne da pjeva. Kada stane na sredini furgona i počne pjevati, koliko je samo bila velika. Gledam je, ko kuća je bila velika u mojim očima. Rukama je sve objašnjavala, kao da je znala riječi pjesme. Nikada je nisam pitao odakle ona tu pjesmu zna - rekao je tada Šaban.

Tragično poginuli kralj narodne muzike Šaban Šaulić tada je ispričao i kako je saznao za očevu smrt te da nije mogao biti na sahrani.

- Odradio sam jedan grad u Australiji i čujem u restoranu da mi je otac preminuo. S nama je tada bio Marko Marković, naš poznati sportski komentator. On je, zapravo, čuo. Telefon je zvonio u tom restoranu i neko od organizatora je došao i rekao njemu. On je prišao meni i počeo da govori: "Nemoj da se nerviraš, da se uzbuđuješ, život ide dalje". Ja ga gledam, šta mi to priča, s obzirom na to da smo prije toga govorili o sasvim nečem drugom. Da bi mi on rekao da je takva situacija kakva je i da mog oca više nema među živima - počeo je Šaban.

- Međutim, tada su bili zakazan Sidnej i Melburn. Ljudi su uložili mnogo para, nisam mogao da otkažem nastupe. To su bila dva najbitnija grada kada je Australija u pitanju. Sjećam se da sam pjevao i plakao. Svega se sjećam. Bio sam negdje van sebe dok pjevam i plačem i zamišljam šta se tamo sve dešava, a ja da ne sahranim oca. Nisam to mogao ni da pomislim, a ne da doživim - govorio je Šaban u emisiji "Iz profila".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.