NAKON TRAGEDIJE

Oglasili se ljekari iz Njemačke: Njihov prvi izvještaj je šok za sve, a evo zašto Šabanu nije bilo spasa

On je prebačen u najveću i najbolje opremljenu kliniku u Bilefeldu

Šaulić dobio najbolju moguću uslugu hitne pomoći u Njemačkoj. Screenshot

Avaz.ba

19.2.2019

Kralj narodne muzike Šaban Šaulić poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj kada se u automobil u kojem je bio Šaban velikom brzinom vozilom zakucao pijani Nijemac.

Porodica bi trebala ubrzo moći vidjeti Šabanovo tijelo, navodi se u Bilefeldu i kaže da su od pogibije do danas njihove institucije u stalnom kontaktu sa Generalnim konzulatom Srbije koji je o svemu informiran.

Navode da su predstavnicima konzulata i porodice bili omogućeni razgovori s nadležnima u policiji, s glavnom doktoricom koja je vodila tim uključen u spašavanje državljana, državnim tužiocem, predstavnicima pokrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Kada je riječ o medicinskoj pomoći pruženoj Šauliću, doktorica koja je vodila tim kazala je da je Šaulić sam izašao iz automobila, bio svjestan i govorio, ali ga nisu razumjeli jer je pričao na srpskom, ali su shvatili da se žalio da ga boli grlo i da mu se stanje pogoršavalo.

Radi pripreme za transport, ljekari su mu, prema njemačkim medicinskim standardima, dali sredstvo za uspavljivanje i unijeli u helikopter, poslije nesreće koja se dogodila u nedjelju oko 6 sati i 45 minuta. 

Odlučeno je da se Šaulić helikopterom prebaci u bolnicu, zbog procjene doktora na licu mjesta da je on bio najteže povrijeđen. On je prebačen u najveću i najbolje opremljenu kliniku u Bilefeldu. Ostala dvojica njegovih saputnika prebačena su u druge dvije bolnice vozilima Hitne pomoći, kojih je, zajedno sa vatrogasnim, bilo 40 na mjestu nesreće.

Nadležni u institucijama u Bilefeldu tvrde da je Šaulić dobio najbolju moguću uslugu Hitne pomoći u Njemačkoj, koja uključuje prijevoz helikopterom i čitav tim ljekara. 

U bolnicu u Bilefeldu stigli su oko osam sati ujutro, a poslije reanimiranja su morali otvoriti grudni koš i tada su vidjeli da je aorta pukla, što je medicinski bilo nemoguće sanirati.

U nedjelju u 10 sati i 25 minuta Šaulić je umro, piše u protokolu.

Ljekari smatraju da je pojas u autu od siline udarca zategao to mjesto, gdje je došlo do pucanja aorte, a doktorica, koja je vodila medicinski tim je o cjelokupnom protokolu spasa dala svoje mišljenje policiji, prenosi Kurir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.