NEVJEROVATNO

Glumac platio više od 3.000 eura da lažira rasistički i homofobni napad na sebe

Optužio za to pristaše predsjednika Donalda Trampa

Smulet: Jedna od zvijezda serije "Empire". Arhiv

Avaz.ba

21.2.2019

Američki glumac Džasi Smulet (Jussie Smollett, 36), crnac, otvoreni homoseksualac, rekao je da je bio žrtva rasističkog i homofobnog napada, optuživši za to pristaše predsjednika Donalda Trampa (Trump). Pritvoren je u četvrtak jer je organizirao lažni napad kako bi potaknuo karijeru, objavila je policija Čikaga.

Smulet je jedna od zvijezda serije "Empire". On se predao policiji u 5 sati ujutro. Dan ranije optužen je za podnošenje lažne prijave i tokom dana će biti saslušan u sudu Čikaga. 

Glumac i pjevač pokušao je iskoristiti rasizam za promociju vlastite karijere - rekao je šef policije Čikaga Edi Džonson (Eddie Johnson). Kako piše CNN, on je dvojici braće platio više od 3.000 eura za lažiranje napada jer nije bio zadovoljan plaćom. 

Glumac je krajem januara podnio tužbu u kojoj je naveo da su ga maskirane osobe napale u središtu Čikaga, vrijeđajući ga zbog rase i seksualne orijentacije. Zatim su ga navodno fizički napali i vezali u omču oko vrata te posipali nekom hemikalijom.

Ispričao je i da su mu napadači vikali da su u zemlji MAGA, prema sloganu iz kampanje američkog predsjednika Donalda Trampa (Make America Great Again).

Prema policiji, dvojica braće priznala su da im je Smulet platio da insceniraju napad. Lokalni novinari su pronašli snimke nadzorne kamere dvojice braće kako kupuju stvari koje su navodno upotrijebljene u prevari, među kojima i crvenu kapu i maske za lice.

Smulet je pod istragom i zbog rasističkog pisma koje je uputio samom sebi. Kad to pismo nije odjeknulo onako kako je očekivao, on je pribjegao organiziranju lažnog napada na sebe.

Taj lažni napad je početno izazvao niz osuda. Brojne poznate osobe su ga podržale, poput glumice Eme Votson (Emma Watson), pjevačice Keti Peri (Katy Perry) i bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena (Joe Bidena) te niza drugih demokrata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.