JET SET Holivudska glumica

Pamela Anderson poslala pismo Putinu i ima samo jednu molbu za ruskog predsjednika

Nada se da će ruska vlada, u saradnji s ekolozima i međunarodnim stručnjacima, razviti profesionalni plan za povratak orki

Avaz.ba
25.02.2019 11:40

Vladimir Putin i Pamela Anderson

Holivudska glumica Pamela Anderson uputila je ruskom predsjedniku Vladimuru Putinu otvoreno pismo, u kome traži oslobađanje kitova orka i beluga, koji su zarobljeni blizu mjesta Nahotka u regionu Primorski kraj.

Pamela, koja je i članica Savjetodavnog odbora Međunarodnog fonda za dobrobit životinja (IFAW), pismo je objavila na zvaničnoj internet-stranici fondacije s njenim imenom, prenosi Tass.

- Pišem vam u vezi s 11 orka i 87 beluga kitova koji su trenutno zarobljeni blizu Nahotke. Želim zahvaliti ruskoj vladi što poduzima važne korake u sprečavanju međunarodne prodaje ovih kitova. Razumijem da je vlada poduzela inicijativu da oslobodi ova veličanstvena bića i vrati ih u njihove prirodne vode na ruskom dalekom istoku - napisala je Anderson.

Kako je dodala, nada se da će ruska vlada, u saradnji s ekolozima i međunarodnim stručnjacima, razviti profesionalni plan za povratak orki i beluga u njihovo prirodno stanište.

Ranije je javljeno da je 11 orki nezakonito uhvaćeno radi prodaje u Kini i da se čuvaju u posebnom centru u Nahotki, kao i oko 90 beluga kitova. 

Kako se navodi, pokrenuta je krivična prijava zbog ilegalnog plijena, a prije tri dana Putin je naredio ministarstvu prirodnih resursa i ministarstvu poljoprivrede da odluče o sudbini kitova do 1. marta.

Komentari

NA VRH