TAKMIČENJE

Ukrajina ne ide na Evroviziju zbog Rusije

Učestvovanje je odbilo još troje takmičara

Maruv

Avaz.ba

27.2.2019

Ukrajinska državna televizija objavila je da ta država neće učestvovati na ovogodišnjoj Evroviziji nakon što je pobjednica odbila zahtjev da ne nastupa u Rusiji. 

Televizija je od pobjednice državnog takmičenja Hane Korsun (Hanna), poznatije pod umjetničkim imenom Maruv, tražila da potpiše ugovor da neće nastupati u susjednoj Rusiji. Ona je to odbila.

Učestvovanje je odbilo još troje takmičara koji su završili iza nje - Freedom Jazz Girls Band, Kazka Band i Brunettes Shoot Blondes. Evrovizija se održava u maju u Izraelu, zemlji iz koje dolazi prošlogodišnja pobjednica.

- Bila bi nam čast predstavljati Ukrajinu. No ne želimo pobijediti pod svaku cijenu. Naša misija je ujediniti ljude u muzici, a ne unositi razdor - napisala je Kazka na svom Instagram profilu.

BBC piše kako je ukrajinska pjesma bila jedna od favorita za pobjedu ove godine, te da bi njezin izostanak mogao pobjedu donijeti samoj Rusiji čija pjesma također dobro stoji u prognozama.

Odnos Rusije i Ukrajine pogoršan je zbog sukoba u istočnoj Ukrajini u kojima je dosad prema procjenama Ujedinjenih naroda poginulo 13.000 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.