ANĐELI BABILONA

Admir Glamočak: Bura nam je odnijela krov, ali mi radimo kao da ga imamo

Kod nas apsurd ne postoji jer je sve moguće

Glamočak: Oslonili smo se na zanat kojim vladamo

Piše: N. AJNADŽIĆ

28.2.2019

U Narodnom pozorištu Mostar (NPM) traju posljednje pripreme za premijerno izvođenje predstave „Anđeli Babilona“, koje je najavljeno za 1. mart, dok je prva repriza već narednog dana. 

Tekst je pisao Mate Matišić, dok režiju potpisuje Admir Glamočak, koji, također, igra jednu od glavnih uloga. 

Zašto šutimo

- Pripreme teku dobro. Ide sve kako je i očekivano, uz probleme više sile, a to su ovi vjetrovi i bure u Hercegovini. Pozorište je ostalo bez krova i to se pokušava sanirati. A mi radimo kao da imamo krov, kao da nam je toplo. Nadamo se da će sve biti kako treba – kaže Glamočak. 

S obzirom na to da je riječ o komediji, on ističe da je to teže raditi nego bilo koji drugi žanr.

- Dobru komediju je veoma teško napraviti. Uraditi predstavu, ne podilaziti publici, a, uz to, biti duhovit s temama koje se baš i nisu ubile za smijati... Radi se o nama, o vlasti, vječitom gradonačelniku, koji je nepismen, koji pokušava da se opismeni za 24 sata da bi ušutkao medije koji su došli do te informacije. Tako da, zapravo, predstava govori o ovom trenutku u kojem mi živimo i apsurdu koji nam nameće vlast ovakva kakva jeste. Cilj nam je da napravimo da se publika smije, a da izađe zapitana: „Zašto svi šutimo i pristajemo na ovo što nam se servira“ – govori Glamočak. 

S jedne od proba „Anđela Babilona“

Dodaje da inspiraciju u našem društvu nije teško pronaći.

- Tu igramo potpuno realistično. Ovdje apsurd ne postoji jer je kod nas sve moguće. A ovi neki anđeli koji se pojavljuju, ni oni nam ne mogu pomoći. To je tako. Ne znam je li reditelj zadovoljan sa mnom kao glumcem, niti je li glumac zadovoljan sa mnom kao rediteljem. Trudim se da odgovorim izazovima oba zadatka. Za komediju je, inače, važan taj prvi susret s publikom, kada će ona donijeti krajnji sud. Mi smo se oslonili na zanat kojim vladamo i radimo sve da to bude najbolje, a hoće li biti, to će nam reći publika – iskren je Glamočak.

Prvi put

Smatra da se tematika može odnositi ne samo na BiH već i na sve države bivše Jugoslavije. A ne krije da osjeća tremu, iako je dugi niz godina na kulturnoj sceni naše države.

- Svaki projekt radim kao da mi je prvi. Čini mi se kao da, svaku sljedeću predstavu koju radim, imam zapravo najveću tremu i uvijek se osjećam kao početnik, i u ulozi glumca i u ulozi reditelja – otvoreno kaže Glamočak.

Šukalo: Nimalo lagan zadatak 

Muziku za „Anđele Babilona“ radio je Dino Šukalo, koji nam je rekao da mu je drago što je dobio poziv da radi u Mostaru.

- To je, inače, moj omiljeni grad u BiH. Najviše volim raditi komedije. Taj proces je najiskreniji. Tada je najlakše doći do rezultata, najbolji su duh i atmosfera u ekipi. Mislim da smo napravili dobar posao, nekoliko songova koji su dobri. Zadatak nije bio nimalo lagan, ali, zahvaljujući preciznim uputama reditelja, moj posao je bio olakšan. S Glamočakom je divno raditi zato što je pun znanja, pravi je profesor i pedagog koji u sebi ima toliko humora da me izuzetno inspirira – kazao je Šukalo. 

Šukalo: Najviše volim raditi komedije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.