PARKINSONOVA BOLEST

Majkl Džej Foks: Možda neću moći hodati niti koristiti ruke

Objasnio je kako je nakon dijagnoze počeo gubiti ravnotežu te da sve češće pada

Foks: Donirao više od 650 miliona dolara za istraživanje ove bolesti. Agencije

Avaz.ba

3.3.2019

Majkl Džej Foks (Michael J. Fox), junak legendarnog filma "Povratak u budućnost", otvoreno je progovorio o svom stanju i zdravstvenim problema koji mu još prijete uz Parkinsonovu bolest od koje boluje već gotovo 30 godina. Glumac je bio i na operaciji mozga kako bi ublažio podrhtavanje dijelova tijela, jedan od simptoma te bolesti.

- Zasad je sve stabilno, ali ako se pogorša, uskoro možda neću moći hodati niti koristiti ruke - rekao je Foks. 

Objasnio je kako je nakon dijagnoze počeo gubiti ravnotežu te da sve češće pada. Sve mu je to, kako kaže, pomalo smiješno, iako se radi o ozbiljnim problemima zobg kojih se odlučio podvrgnuti operaciji kičme. Majkl je imao samo 29 godina kad mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest, što ga je u to vrijeme šokiralo.

- Iskreno, rekao sam doktorima: "Znate li vi ko sam ja? Mora da ste se zabunili". Mislio sam kako je nemoguće da se to dogodi baš meni. Dijagnoza me izbezumila. Jednostavno sam pobjegao od nje. A utjehu sam, nažalost, pronašao u alkoholu - priznao je ovaj 57-godišnjak.

Prije tri godine u razgovoru za časopis "Haute Living" rekao je kako je već trebao biti nepokretan, ali je još daleko od toga.

U medijima je često isticao da ga je bolest učinila boljom osobom, a spas od posljedica bolesti pronašao je u meditaciji. Da bi podigao svijest javnosti o jednoj od najtežih bolesti današnjice, Foks je dosad donirao preko 650 miliona dolara za istraživanje Parkinsonove bolesti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.