SJEĆANJE

Tužna životna priča Divne Karleuše: Evo šta se krilo iza maske surovog profesionalca

Nažalost, njen otac je poginuo kada je ona imala samo 10 godina

Divna Karleuša preminula u nedjelju, 3. marta, u 61. godini. Instagram

Avaz.ba

4.3.2019

Divna Karleuša je nekada bila veoma poznata voditeljica na Radiju Beograd i novinarka, kao i učesnica rijaliti programa "Farma", "VIP Veliki brat", "Parovi" i "Akademija debelih", ali je danas našoj javnosti ipak najpoznatija kao majka pop dive Jelene Karleuše.

Poznata novinarka i voditeljica rođena je u Sloveniji, u mjestu Ptuj, 25. januara 1958. godine, a nakon osnovne škole se preselila najprije u Pulu i Zagreb, a potom u Beograd, gdje je završila Devetu beogradsku gimnaziju i upisala Pravni fakultet, na kome nije nikada diplomirala, jer se kao vrlo mlada udala i rodila kćerku Jelenu, pa se posvetila porodici.

Malo je poznato da, iako je Divna imala talenta za slikanje i njena je želja bila upisati akademiju umjetnosti, ona je odustala jer nije bila primljena na Likovnu akademiju.

Otac Divne Karleuše je bio pilot Jurij, po nacionalnosti Slovenac, a majka joj je bila Darinka iz Doboja. Nažalost, Divnin otac je poginuo kada je ona imala samo 10 godina.

Divna se s majkom i rođenom sestrom Danijelom preselila u Srbiju, prvo u beogradsku općinu Zemun, a kasnije na Novi Beograd, gdje su od vojske dobili stan.

Kada je imala samo 19 godina, 1977., dok je još bila student Pravnog fakulteta, Divna je upoznala policijskog kriminalističkog inspektora Dragana Karleušu i za njega se udala, da bi već 1978. godine s njim dobila kćerku Jelenu Karleušu.

Jelena je, bez obzira na razvod roditelja, imala lijepo djetinjstvo.

Ipak, Divna iz jednog razloga nije željela roditi drugo dijete. 

- Kad sam ja bila na poslu, kod kuće ju je čekala baka s jelom koje voli. Sve što je poželjela, bilo joj je kupljeno. Ja sam je vodila na more, otac, također, i sve je dobivala dvostruko. Ostala je živjeti sa mnom, ali je otac uvijek bio uz nju kad joj je to trebalo. Povjeravala mi se i izgradile smo divan odnos, što nikada nije zloupotrijebila. Nisam željela roditi drugo dijete da tu ljubav prema njoj ne bih dijelila na dva dijela. Kada sam se razvela, moja odluka da ne rodim drugo dijete bila je još snažnija jer nisam željela da Jelena ima polubrata ili polusestru. I ona je voljela biti jedinica, princeza i obožavano biće - pričala je Divna o ljubavi prema kćerki kojoj je bila velika podrška u životu.


View this post on Instagram

Moje milo i ja 😘😘😘 laku noc ! ❤️

A post shared by Divna Karleusa (@divnakarleusa) on

Ipak, kao i većina porodica u Srbiji, i Divna Karleuša se tokom 90-ih godina trudila da svojoj porodici osigura najbolje, ali je porodica Karleuša u to vrijeme teško živjela. O neimaštini je više puta pričala i Divnina kćerka Jelena.

Pjevačica je uvijek bila vezana za svoju majku i posebno joj je teško padalo kada ju je gledala kako se bori.

- S majkom sam se razumjela pogledima. Razlikovala sam se od druge djece po tome što nikad ništa nisam tražila od roditelja. Majka je radila kao honorarac na radiju i nisam joj tražila novac jer sam znala da nema. Bilo mi je žao da joj tražim jer finansijski nismo dobro stajali. To je s moje strane bilo i lukavo, jer se onda ona i trudila da mi sve osigura i da mi ispuni sve želje - rekla je svojevremeno Karleuša.

Nakon razvoda od supruga, dok im je kćerka bila još mala, Divna i Dragan su živjeli zajedno kako Jelena ne bi trpjela zbog razvoda i kako bi oboje učestvovali u njenom odrastanju. 

Divna je u proteklim godinama isticala da je penzionerka sa 33 godine staža na Radiju Beograd i da je ponosna baka unukama Niki i Atini, koja je njena mezimica Jelena Karleuša dobila u braku s fudbalerom Duškom Tošićem.

Divna Karleuša preminula je u nedjelju, 3. marta, u 61. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.