JET SET

Sve o pjesmi "Bila je tako lijepa", uz koju je sahranjena Divna Karleuša

S velikim uspjehom izvodio je popularni pjevač Dragan Stojnić

Divna Karleuša. Arhiv

Avaz.ba

6.3.2019

Divna Karleuša sahranjena je danas, 6. marta, na Novom bežanijskom groblju u Beogradu. Majka Jelene Karleuše ispraćena je na vječni počinak uz legendarnu pjesmu "Bila je tako lijepa", koju je na prostoru bivše Jugoslavije s velikim uspjehom izvodio popularni pjevač Dragan Stojnić (1937. - 2003.)

Stojnić je upravo s ovim nezaboravnim evergrinom, jednom od najljepših ljubavnih pjesama, pobijedio 1964. godine na Festivalu "Mikrofon je vaš" u Kraljevu. Veoma brzo je ova kompozicija stekla nevjerovatnu popularnost širom nekadašnje Juge.

Ono što je interesantno jeste da je pjesma "Bila je tako lijepa" ustvari obrada čuvenog evrovizijskog hita iz 1963. godine, koji nosi naziv "Elle était si jolie", što u prijevodu s francuskog na srpski jezik znači upravo - bila je tako lijepa.

Ovu pjesmu je u originalu na najvećem evropskom takmičenju izveo predstavnik Francuske Alan Barije, koja je na kraju osvojila peto mjesto na Eurosongu. Pjesma "Elle était si jolie", koja predstavlja ljubavnu baladu, govori o djevojci koju je Barije nekada znao i koja je bila prelijepa. Toliko prelijepa da je zbog toga francuski pjevač navodno nije mogao da je voli.

 
Mnogi su se pitali zašto je odlučeno da Divna Karleuša bude ispraćena na vječni počinak s pjesmom "Bila je tako lijepa". Špekulira se da je donesena takva odluka zbog čuvenog stiha "Divna je ona bila".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.