NEVJEROVATNO

Emili Ratajkovski ne plaća kiriju jer je našla rupu u zakonu

U svrhu zaštite stanara slabijeg imovinskog stanja

Emili Ratajkovski. Arhiv

Avaz.ba

7.3.2019

Manekenka Emili Ratajkovski (Emily Ratajkowski) i njen suprug Sebastijan Ber-Meklard (Sebastian Bear-McClard), prema pisanju ''New York Posta'', ne plaćaju kiriju za stan u Njujorku jer su pronašli rupu u zakonu - tzv. zakonu o potkrovlju (Loft Law). ''New York Post'' opisuje ga kao "pravnu rupu s ciljem zaštite umjetnika u usponu s niskim primanjima". 

Zakon o potkrovlju zaživio je još 1982. godine u svrhu zaštite stanara slabijeg imovinskog stanja određenih zgrada u Velikoj jabuci od nekvalitetnih uvjeta življenja, ali i neopravdanog povećanja stanarine ili iseljenja. Ipak, postoji i zakon o potkrovlju koji se tiče umjetnika te koji treba razlikovati od prethodno spomenutog.

Ovaj za umjetnike kaže kako stanar mora imati dokument koji je ovjerilo državno vijeće za umjetnost u Njujorku ili gradskog ureda za kulturna pitanja kako bi uopće mogao živjeti u stanu. Ipak, to Emilinom suprugu, glumcu i producentu nije problem, što ljuti njegovog stanodavca koji tvrdi kako se Meklard još lažno predstavlja kao umjetnik u usponu, iako se procjenjuje kako je "težak" oko 10 miliona eura.

Kiriju za ovaj stan u Bleker stritu, u kojem živi od 2013., nije platio od završetka 2017. godine, zbog čega je trenutno dužan barem 100 hiljada eura. Sve to ljuti i susjede glumca i manekenke.

- Zaista su patetični. Iskorištavaju sistem i rugaju se drugim stanarima koji zaista spajaju kraj s krajem - komentirali su ogorčeni susjedi, prenosi ''The Cut''.

Nakon navedenih optužbi, oglasio se i Meklardov advokat Majkl Kozek (Michael).

- On je umjetnik, rođen i odrastao u Njujorku, dijete umjetnika čiji su se roditelji svojedobno i sami borili za svoje domove, i to pod spomenutim zakonom - izjavio je za strane medije.

Ni Emili nije pošteđena neugodnih komentara zbog nastale situacije. Fanovi joj ispod objava na društvenim mrežama komentiraju kako bi se trebala stidjeti te joj govore da se prestane fotografirati i platiti stanarinu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.