MUZIKA

Prvi demo-snimak pjesme Dejvida Bouvija "Starman" prodat za 58.000 eura

Početna cijena za aukciju bila 11.000 eura

Dejvid Bouvi. Arhiv

Avaz.ba

14.3.2019

Demo-snimak pjesme "Starman" Dejvida Bouvija (David Bowie) prodat je na aukciji za 50.000 funti (58.000 eura). Vjeruje se da je ovo prvi snimak čuvene pjesme Dejvida Bouvija, a demo-snimak je prodat na aukciji kuće "Omega Auctions" iz Njuton le Vilousa, u Mersisajdu u Engleskoj.

Na traci, čija je početna cijena za aukciju bila 10.000 funti (11.000 eura), nalazi se i snimak Bouvijevih pjesama "Moonagde Daydream" i "Hang Onto Yourself", piše BBC. Na snimku se može čuti kako Bouvi govori gitaristi Miku Ronsonu (Mick) da ne prekida snimanje, jer pjesma još traje.

Ronson je demo-traku dao prijatelju i muzičaru Kevinu Hačinsonu (Hutchinson). Hačinson je poslušao snimak, na traci napisao "Proba Dejvida Bouvija" i sklonio je na tavan. Hačinson se sjetio trake nakon što je pogledao dokumentarac o muzičaru koji je preminuo 2016. godine.

Hačinson, koji je odlučio da proda traku, kaže da je pomislio da je pjesma dobra kada je prvi put čuo snimak.

- Pomislio sam, ovo je dobro. Nisam mislio da je fantastično. Kada imate 16 godina, teško da vas nešto može oduševiti - kaže Hačinson.

Pjesma se kasnije našla na Bouvijevom albumu "Ziggy Stardust" (1972). Asistent menadžera "Omega Auctions" Den Hempson kaže da je moguće da je ovo prvi snimak pjesme "Starman".

- Postoji mnogo mitova o Bouvijevom stvaralaštvu, a ovaj sirovi materijal pokazuje kako je izgledao kreativni proces jednog genija - rekao je Hempson, prenosi BBC.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.