TRENDOVI

2019. u znaku zmije!

Prema navodima predstavnika šoping aplikacije LiketoKnowIt, od avgusta 2018. godine pretraga za modnim komadima ukrašenim zmijskim uzorkom porasla je za 300 posto

Piše: Enisa SKENDEROVIĆ

18.3.2019

Zmijski uzorak može izgledati elegantno i sofisticirano - Avaz
Zmijski uzorak može izgledati elegantno i sofisticirano - Avaz
Zmijski uzorak može izgledati elegantno i sofisticirano - Avaz
Zmijski uzorak može izgledati elegantno i sofisticirano - Avaz
Zmijski uzorak može izgledati elegantno i sofisticirano - Avaz
+2

Polako i sigurno modna industrija posljednjih sezona probila se kroz životinjsko carstvo crpeći inspiraciju iz svih vrsta velikih i malih stvorenja. Od leoparda, dalmatinera do zebre i krave, modna industrija ponudila je eklektičan safari, a 2019. godina će, uvjerljivo, proći u znaku zmije. 

Pažljivo kombinirati

Prema navodima predstavnika šoping aplikacije LiketoKnowIt, od avgusta 2018. godine pretraga za modnim komadima ukrašenim zmijskim uzorkom porasla je za nevjerovatnih 300 posto. Od svih raspoloživih životinjskih uzoraka, zmijski je jedan od najatraktivnijih, o čemu dovoljno govori činjenica da krasi mnoštvo odjevnih komada, dodataka i obuće poput čizmi do pola lista, kakve su devedesetih godina nosile članice poznatih ženskih grupa. 

Kao što je slučaj s brojnim upečatljivim uzorcima životinjskog porijekla, zmijski uzorak, ukoliko se dobro „dozira“, može itekako izgledati elegantno i sofisticirano, stoga modni eksperti sugeriraju da se odlučite za jedan statement komad poput kaputa, haljine, cipela ili torbe kako ne biste pretjerali i proizveli kontraefekt.

Iako ga mnogi smatraju suviše ekstravagantnim, zmijski print se uvijek vraća kao obavezni modni trend. Zmijski uzorak, baš poput leopard uzorka, nikad ne izlazi iz mode, uvijek je tu negdje u pozadini modne priče i rijetki su oni koji, makar u skrivenom kutku ormara, nemaju bar jedan odjevni komad ili modni dodatak s tim uzorkom. 

Ipak, riječ je o motivu, ističu modni znalci, koji je vrlo zahtjevan i treba ga pažljivo kombinirati.

Egzotični print

„Opasni“ zmijski print modni dizajneri prenijeli su s cipela i torbi i na odjeću i on se vrlo često koristi da reptilskim motivom razbije jednoličnost. 

Zmijski print je zagospodario modnim pistama i predstavili su ga dizajneri „Erdem“, „Preen“, „Holly Fulton“, „Proenza Schouler“ i mnogi drugi. Svako na svoj način, odlučio se obračunati s tom životinjom. „Valentino“ ga je iskoristio za predivan baloner i haljine koje su veoma sofisticirane i elegantne, a „Roberto Cavalli“ je već odavno poznat po životinjskim uzorcima svih oblika. U 2019. godini, otkrivaju modni stručnjaci, nosit će se više printova te će se međusobno kombinirati, a zmijski print pojavljivat će se i na haljinama, kožnim hlačama i suknjama. Egzotični print već je postao znak praćenja trendova u ovoj godini. 

Modni savjet

Za one koji žele prigrliti ovaj trend, trebaju prvenstveno odlučiti da li će to biti suknja koju će nositi s običnom košuljom ili će to biti modni dodaci poput torbe, cipela ili nakita.  

Zmijski uzorak može biti vrlo upečatljiv za večernje izlaske, ali modni znalci preporučuju da ga je potrebno prvo isprobati da biste prosudile jeste li spremne za njega. Savjetuju da su najbolji izbor „zmijske“, hlače koje se kombiniraju s jednostavnim košuljama ili majicama, bluzama i kožnim jaknama. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.