PLAVA KRV

Strogi protokol, zadržavanje 40 minuta, prtljag u boji i dupla garderoba

Iako se ne radi o zvaničnom protokolu, nasljednici trona ne putuju nigdje svi zajedno, ako se dogodi nesreća, mora se sačuvati kraljevska loza

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

17.3.2019

Planiranje putovanja, a pogotovo porodičnog, često zna biti veoma stresno. Doza stresa raste pogotovo kod članova kraljevske porodice koji stoljećima poštuje stogu tradiciju čak i tokom vrlo čestih putovanja. Kako se to za putovanja priprema britanska monarhija i njeni najpopularniji članovi?

Kada članovi britanske krune odlaze na put, sve mora biti pomno isplanirano, do najmanjeg detalja. Stroga pravila moraju se poštovati.

Narod često zavidi kraljevskoj porodici jer im posao omogućava da lete od zemlje do zemlje. Ali, oni se nigdje ne zadržavaju mnogo. Putovanja na sastanke šefova država i posjeta različitim kulturnim sadržajima čini se kao sjajan život. Međutim, oni na mnogim "lokacijama" ne ostaju duže od 40 minuta.

Čuvanje loze

Iako se ne radi o zvaničnom kraljevskom protokolu, nasljednici trona ne putuju nigdje svi zajedno, ako se dogodi nesreća, mora se sačuvati kraljevska loza. Princ Vilijam (William) i Kejt Midlton(Kate Middlton) prekršili su to pravilo kada su iz aviona izašli sa princom Džordžom (Georg) i princezom Šarlotom (Charlotte). Sada je to mnogo blaže, dok se ranije to nepisano pravilo mnogo više poštovalo.

Najveći prioritet prilikom putovanja kraljevske porodice svakako je sigurnost. Budući da se radi o vrlo važnim članovima monarhije koji će jednog dana naslijediti krunu, njihov je život ipak važniji, prije svega. Zato prilikom nekih putovanja uz njih putuje i doktor, a gotovo uvijek čitava garda tjelohranitelja.

Kraljica najčešće na sva putovanja vodi još 34 člana privatnog osoblja. To uključuje odjel ugostiteljstva, logistike, ali i privatnog sekretara i njegovog zamjenika, te još četiri pomoćna sekretara. Tu su naravno i dva stilista, sobarica, ali i glasnogovornici koji dočekuju medije.

Svaki član kraljevske porodice ima svoj lični prtljag koji se razlikuje po šifri, boji i monogramu. Tako je naprimjer prtljag malog princa Džordža svijetloplave boje.

Boje države

Princ Čarls i njegova supruga Kamila (Camilla) obično sa sobom nose svoje piće. Za Čarlsa džin i tonik, a za Kamilu crveno vino. Tjelohranitelji diskretno nose torbe u kojima se piće nalazi.

Svi članovi uvijek su elegantni i dotjerani u skladu s prilikom jer se za službena putovanja kraljevske porodice unaprijed pomno bira garderoba. Tako naprimjer, omiljena vojvotkinja od Kembridža uvijek spakuje odjeću koja odgovara tradicionalnim bojama države u koju putuje.

Ali jedno je pravilo oko odjeće oduvijek isto, svi pripadnici kraljevske porodice moraju u koferu imati crno odijelo ili haljinu, u slučaju da umre neki od članova dvora.

Kraljica Elizabeta nosi uvijek i duplu odjeću. To za običan svijet djeluje preskupo, ali je to nešto što, kad si monarh, mora biti ispoštovano. To se radi za slučaj da se dogodi da se nešto isfleka, pocijepa... Kraljica mora imati presvlaku.

Carinska procedura

Osoba koja nosi titulu "kraljevsko visočanstvo" ima mnogo privilegija, ali ih ne spašava od carinskih procedura. Svaki član kraljevske porodice, osim kraljice Elizabete II, mora da ima kod sebe pasoš. Ipak i kraljica mora da prođe kroz provjeru identiteta kada ulazi u Veliku Britaniju i izlazi iz nje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.