ZVIJEZDE

Glumica "Igre prijestolja" otkrila istinu o dva moždana udara koja je preživjela

Prvi put ovaj se nesretan slučaj dogodio 2011. godine

Klark je osnovala vlastitu organizaciju "SameYou". Instagram

Avaz.ba

22.3.2019

Glumica Emilija Klark (Emilia Clarke) iz serije "Igra prijestolja" u eseju koji je napisala za "The New Yorker" otkrila je bolnu istinu o svojoj bolesti, odnosno o dva moždana udara koja je preživjela u razmaku od dvije godine.

Prvi put ovaj se nesretan slučaj dogodio 2011. godine. 

- Oblačila sam se u svlačionici u teretani i tada sam počela osjećati snažnu glavobolju. Bila sam toliko izmorena od nje da sam jedva obukla tene. Kada sam počela vježbati, morala sam samu sebe tjerati kroz prvih nekoliko vježbi. Nisam odradila trening do kraja, već sam "otpuzala" do svlačionice gdje sam ponovno počela osjećati kao da mi neko steže glavu elastičnom trakom - napisala je Klark.

Tog je dana doživjela prvi moždani udar i završila na operaciji. No zato što je bila riječ o blažem udaru, već nakon nekoliko dana se vratila na posao.

2013. godine glumica je doživjela još jedan, ovaj put znatno teži i jači moždani udar.

Druga operacija bila je neuspješna pa se Klark morala podvrgnuti trećoj, vrlo rizičnoj operaciji.

Nakon dužeg oporavka, Klark se vratila na posao i uspješno je odrađivala sve obaveze dok jednog dana ponovno nije počela osjećati bol snažniju no ikad.

- Mislila sam da je gotovo. To je to. Moje vrijeme je isteklo - prisjetila se Klark. No srećom, četvrta operacija nije bila potrebna i Klark se uz pomoć liječnika i terapija uspjela potpuno oporaviti.

Upravo zato, zbog vlastitog trnovitog puta, Klark je osnovala vlastitu organizaciju naziva "SameYou" koja pomaže ljudima oporaviti se nakon povreda mozga i moždanog udara. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.