USPJESI

Emir Hadžihafizbegović za Avaz.ba: Mnogo sam sretan što sam dobio priznanje svog rodnog grada

Sa 20 godina otišao sam iz Tuzle na Akademiju da studiram, ali uvijek sam se Tuzli vraćao. Tamo sam ostavio svoje drugove iz djetinjstva, tamo mi još žive otac, brat..

Hadžihafizbegović: Ništa nije slučajno u životu. S. Saletović

Piše: N. Aj.

22.3.2019

Emiru Hadžihafizbegoviću pripala je Povelja Grada Tuzle za izvanredan umjetnički doprinos, koju će uskoro preuzeti.

Istaknutom bh. glumcu, koji je inače Tuzlak, ovo priznanje dodjeljuje se za izvanredan doprinos i postignute rezultate, kako u teorijskom radu na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli i Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, tako i u praktičnom, za koji je ranije nagrađen najprestižnijim nagradama za glumu u BiH, regionu i Evropi.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke o dodjeli priznanja, Hadžihafizbegović je dramski umjetnik koji je napravio veliku glumačku karijeru, krunisanu statusom najnagrađivanijeg glumca u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i statusom jednog od najnagrađivanijih glumaca u Evropi.   

Nagrada mu je trebala biti već uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, međutim, glumac je bio spriječen doći u svoj rodni grad. Zbog toga, povelja će mu biti uručena naknadno.

- Mnogo sam sretan da sam dobio najviše društveno priznanje koje dodjeljuje Grad Tuzla. Zahvaljujem svim vijećnicima, kao i Komisiji koja je donijela takvu odluku. Ovo priznanje mi je posebno drago jer dolazi iz mog rodnog grada. Sa 20 godina otišao sam iz Tuzle na Akademiju da studiram, ali uvijek sam se Tuzli vraćao. Tamo sam ostavio svoje drugove iz djetinjstva, tamo mi još žive otac, brat... Tamo sam trenirao i bio perspektivan fudbaler, bio navijač fudbalskog kluba Sloboda i košarkaškog kluba Sloboda Dita - govori Hadžihafizbegović za Avaz.ba.

Dodao je da mu je posebno drago što je, zajedno s njim, nagradu dobila i tuzlanska Sloboda za 100 godina postojanja. 

- Eto, ta činjenica govori da ništa nije slučajno u životu. Rodio sam se kraj fudbalskog stadiona Slobode na Tušnju. Imao sam osam godina kada je Sloboda ušla u prvu jugoslavensku ligu, bio sam među najvećim navijačima i obišao sve stadione bivše Jugoslavije kao njihov navijač. Tako da mi je vijest da smo mi dobitnici najvišeg društvenog priznanja u Tuzli stvarno natjerala suze na oči - iskren je Hadžihafizbegović.

Kaže kako je 1. marta bio u Norveškoj, zbog čega je bio spriječen da dođe na svečanu dodjelu.

- Prije nekoliko dana su me pozvali i obavijestili me da će mi nagrada biti uručena na jednoj od prvih sjednica Skupštine grada Tuzle - ističe glumac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.