GLUMICA

Bila je nestvarno lijepa, a umrla je od tuge: Muž joj se ubio, a sin stradao na jeziv način

Zaljubila se u kolegu kojeg je upravo ona odabrala da glumi u filmu

Romi Šnajder jedno od najčuvenijih lica filma

Avaz.ba

26.3.2019

Romi Šnajder (Romy Schneider) je jedno od najčuvenijih lica filma, a ova glumica imala je i jako buran život. 

Danas joj se filmofili dive zbog nevjerovatne moći transformacije - od nevine i naivne princeze Sisi i imidža koji je imala u Njemačkoj i Austriji, pa do zavodnice u filmovima sa svojom velikom ljubavi Alenom Delonom (Alain Delon) do ikone avangarde sedamdesetih.

Pravog imena Rozmeri Magdalena Albah (Rouzmeri), rođena je 1938. godine u Beču, u porodici gdje su se svi tradicionalno bavili glumom. Otac Vulf Albah-Reti bio je Austrijanac, a majka Magda Šnajder (Magda Schneider) bila je Njemica. 

Pozorišna glumica je bila čak i baka Rosa Albah-Reti. Imala je brata Vulf-Ditera, a karijeru je kasnije nadgledao njen očuh nakon razvoda roditelja Hans Herbert Blatchajm (Blatzheim), koji je, dala je Šnajder kasnije naslutiti, pokazivao previše interesa za Romi i njeno tijelo više nego što je ona smatrala primjerenim i prirodnim.

Svoj je prvi film snimila kada je imala 15 godina, a ubrzo se profilirala kao glumica koja utjelovljuje princeze - od Viktorije u filmu "Mädchenjahre einer Königin", do uloge koja ju je globalno proslavila, ona princeze Sisi kada je imala 18 godina.

Taj je film imao i dva nastavka. Na setu filma "Christine", kao 20-godišnjakinja, fatalno se zaljubila u kolegu kojeg je upravo ona odabrala da glumi u filmu mladog i relativno nepoznatog Francuza Alena Delona. On, i danas poznat po burnom temperamentu, i Romi su se na setu mrzili i stalno svađali, ali nisu mogli sakriti hemiju.


Nakon završetka snimanja Romi, stvarna princeza njemačko-austrijskog filma, čuvana "pod staklenim zvonom", odselila se u Pariz ljubavniku.

- Da, bila sam princeza, i ne samo ispred kamere. Uvijek sam bila princeza, i to mi je dosadilo. Pokušala sam pobjeći iz te luđačke košulje, iz tog malog svijeta, u slobodu Pariza i novog života - rekla je Romi.

Ona i tri godine stariji Delon postali su evropski "zlatni par". U isto su se vrijeme obožavali, ali i tako svađali da bi on svako malo otišao na nekoliko sedmica ili mjeseci, a onda se pokunjeno vratio Romi, koja bi ga uvijek primila nazad.

Stvar se do kraja raspala kada je Romi shvatila da je glumac imao aferu s pjevačicom i glumicom Niko, koja mu je rodila sina Kristijana, kojeg je Delon ostavio roditeljima. Par je tada prekinuo vjeridbu na kojoj je insistirala konzervativna Romina porodica, šokirana time da godinama žive u vanbračnoj zajednici.

Nakon više od pet godina s Delonom Šnajder je bila luda od tuge i očaja. Po kuloarima se pričalo da je glumica razmišljala o samoubistvu, kao i da su je prijatelji vodili psihijatrima. Onda je upoznala njemačkog filmskog i pozorišnog glumca Harija Mejena (Harry Meyen), koji se zbog nje razveo od supruge s kojom je bio 13 godina.

Romina je karijera i dalje cvjetala, a 1966. godine se i udala za Mejena. Iste su godine postali i roditelji sina Davida Kristofera (Christopher), koji je Romi, kažu njeni prijatelji i poznanici, postao centar svijeta na način da joj je čak zbog toga počeo patiti brak.


Romi Šnajder jedno od najčuvenijih lica filma

Kad je 1969. godine Delon ponudio Romi da zajedno rade na filmu "Swimming Pool", ona je, na užas svog supruga, odmah rekla da. Oni koji su imali priliku biti na setu tvrde da nije bilo afere i da su osjećaji na ekranu samo sjene sjećanja, ali mediji su bili prepuni članaka o tome kako se ljubavni par prepustio sudbini i osjećajima. Objavili su i fotografije njihovog rastanka na aerodromu u Nici. 

Njen suprug Hari se u međuvremenu ubijao od alkohola, nespreman da prihvati njenu verziju priče da ga nije varala. Godine 1973. su se razveli, a tada je i Romi počela da pije. Paradoksalno je da je sedamdesetih ostvarila neke od svojih najboljih i najkvalitetnijih uloga, a u isto je vrijeme stalno bila pripita i nateknutog lica od plakanja, kažu šminkeri koji su s njom radili.

Dvije godine poslije razvoda udala se za svog sekretara Daniela Biasinija, koji je, teško je ne primijetiti, bio slika i prilika Alena Delona.

- Kao da je našla klona - komentirali su neki.

Dobili su kćerku Saru Magdalenu Biasini (Sarah), a razišli se nakon šest godina veze, 1981. Ali dvije godine prije razvoda, 1979. njen prvi suprug i Davidov otac Hari počinio je samoubistvo. Objesio se u svom stanu u Hamburgu, a Romi je neprekidno proganjala grižnja savjesti.

Delon, koji je Romi navodno uvijek pisao pisma, imao je tri supruge, nebrojene ljubavnice i partnerice te četvero djece. Tokom drugog razvoda, kada Daniel još nije bio siguran hoće li otići ili ne, Romi je zadesila najveća tragedija njenog života.


Romi Šnajder jedno od najčuvenijih lica filma

Njen 15-godišnji sin David bio je u posjeti roditeljima svog očuha, u mjestu Sejnt-Žermen-en-Laje. Zaboravio je ključeve i odlučio je da se popne preko staromodne "špicaste" ograde. Okliznuo se i jedan mu je šiljak probio femoralnu arteriju. Pao je preko ograde pa obilno krvareći puzao do ulaznih vrata gdje je kucao i zapomagao.

Njegov očuh u jednom se intervjuu prisjetio kako je dječak već počeo gubiti svijest u njegovim rukama nakon što je otvorio vrata.

David je preminuo nekoliko sati kasnije na operaciji gdje su mu pokušavali zakrpiti crijeva. U bolnicu su u gotovo isto vrijeme stigli Romi i Alen Delon, koji se bojao šta bi sebi mogla učiniti u slučaju da joj sin umre.

Kao da je dobro pogodio razvoj događaja jer je Romi sina nadživjela za jedva godinu. Tih se mjeseci uništavala u alkoholu koji joj je nagrizao srce, pa je 43-godišnjakinja 29. maja u svom domu u Parizu preminula od srčanog udara, a neki kažu doslovno i od slomljenog srca.

Delon se pobrinuo da nakon sahrane i Davidovi ostaci budu preseljeni u isti grob gdje leži Romi, a na spomenik je položio identičan buket grimiznih ruža kakav joj je donio na prvi dan snimanja filma "Christine", kada su se i upoznali.

Dvostrukoj dobitnici nagrade "Cezar" i zvijezdi više od 45 filmova Francuska je odala počast tako što je ustanovila filmsku nagradu "Prix Romy Schneider", koja se dodjeljuje mladim nadama filma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.