SVJETSKI DAN TEATRA

Pozorišta su simbol slobode i mjesto zajedništva

Svim pozorištima, kako u Sarajevu tako i cijeloj BiH, želim što veći broj uspješnih premijera, zadovoljne publike, umjetničke slobode

Kurić: Čestitka kolegicama i kolegama

Piše: L. S. R.

27.3.2019

Povodom Svjetskog dana teatra, ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić uputio je čestitku bosanskohercegovačkim pozorištima:

- Svake godine na 27. mart obilježavamo Svjetski dan teatra. Pozorišta, simbol kulture Sarajeva i Bosne i Hercegovine, predstavljaju neizmjeran značaj za sve okupljene oko ideje teatra i umjetnosti. Oni su i simbol slobode, otpora, korektivni faktor društva i mjesto zajedništva. 

Čestitam ovaj dan kolegicama i kolegama u pozorištima, onima na sceni, ali i onima podjednako važnim i iza scene. Svi zajedno čine jednu porodicu koja u nastajanju umjetnosti diše kao jedno kroz timski rad i predanost.

Dok nam tokom cijele godine pružaju magiju teatra, više nego ikada, našim pozorištima moramo pružiti podršku u stvaranju umjetnosti, osigurati i garantirati im umjetničku slobodu u iskazivanju devijacija u društvu kroz teatar.

Stoga, svim pozorištima, kako u Sarajevu tako i cijeloj BiH, želim što veći broj uspješnih premijera, zadovoljne publike, umjetničke slobode i hrabrosti da društvo držite na okupu, ujedinjeno oko univerzalnih ideja slobode, ljudskosti i mira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.