TUŽNO

Fitnes influenserka doživjela moždani udar tokom izvođenja joga poze

Rebeka je prvo osjetila da joj se magli pred očima, a potom su joj ruke i noge počele trnuti

Avaz.ba

27.3.2019

Rebeka Lajg: Doživjela moždani udar - Avaz
Rebeka Lajg: Doživjela moždani udar - Avaz
Rebeka Lajg: Doživjela moždani udar - Avaz
Rebeka Lajg: Doživjela moždani udar - Avaz
Rebeka Lajg: Doživjela moždani udar - Avaz
+5

Fitnes influenserka Rebeka Lajg (Rebecca Leigh) moždani je udar doživjela u trenutku kada je snimala video za 27 hiljada pratilaca na Instagramu, izvodeći zahtjevnu joga pozu koja uključuje stoj na rukama s izvinutim leđima i vratom.

Rebeka je prvo osjetila da joj se magli pred očima, a potom su joj ruke i noge počele trnuti. 

Nakon provedenog CT angiografskog pregleda, ljekar joj je saopćio da je došlo do začepljenja desne karotidne arterije, što je dovelo do moždanog udara.

- Kada mi je ljekar to rekao, mislila sam da se šali. Bila sam uvjerena da nije moguće da se nekom mojih godina i mog zdravlja dogodi nešto takvo. No, nažalost, nije se šalio - rekla je Rebeka.

Specijalista za moždani udar je rekao da je to zbog ekstremnog ili iznenadnog pokreta vrata.

- To što se Rebeki dogodilo, obično je rezultat ekstremnog ili iznenadnog pokreta vrata do kojeg može doći čak i snažnim kašljanjem ili kihanjem ili pak ekstremnom rotacijom vrata u jogi ili plesu - rekao je specijalista za moždani udar za časopis ''Health''.

Rizici za moždani udar povezani s jogom već su proučavani. Istraživanja iz 2013. godine otkrila su brojne slučajeve u kojima je joga, a posebno stoj na glavi, dovela do raznih povreda. Međutim, posebno istraživanje, objavljeno godinu ranije, otkrilo je da joga pomaže pri oporavku od moždanog udara.

Otkad je svoju priču podijelila javno, Rebeku su mnogi kritizirali da se ne brine o svom zdravlju i tijelu.

- Za svaki komentar podrške koji sam dobila bilo je njih još 200 koji su mi rekli da sam odvratna, arogantna i kako bih trebala umrijeti sljedeći put kad budem izvodila jogu. Ovo mi slama srce jer sam sa svojom pričom htjela potaći druge da je moždani udar nešto što se svakome od nas može dogoditi, ma koliko godina imali i ma koliko zdravo živjeli - dodala je.

Rebeka je imala 39 godina u trenutku moždanog udara, no oštećenje živaca još utječe na njen svakodnevni život.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.