GODIŠNJICA

Misterija koja traje tri godine: Ko je ubio Jelenu Krsmanović i kako niko nije čuo njen vrisak

Nenad Šipka, direktor Centra za forenzička istraživanja, na zahtjev porodice Krsmanović, vodio je istragu

Jelena Krsmanović ubijena prije tri godine. Arhiv

Telegraf

2.4.2019

Pjevačica Jelena Krsmanović je ubijena tačno prije tri godine. Njeno tijelo je pronađeno na nasipu u naselju Crvenka.

Gotovo godinu i po kasnije, 15. septembra, uhapšen je pjevačicin suprug Zoran Marjanović zbog sumnje da ju je ubio. U pritvoru je proveo skoro deset mjeseci. 

Nenad Šipka, direktor Centra za forenzička istraživanja, na zahtjev porodice Krsmanović, vodio je istragu.

Šipka je tada naveo za "Telegraf" da su od starta govorili da se događaj nije desio na nasipu i da je Jelenino tijelo dovezeno na nasip dan prije nego što je događaj zvanično i počeo, u noći između 1. i 2. aprila 2016. godine.

Što se tiče samog događaja, tu za Centar nema misterije. Gotovo sa sigurnošću mogu da kažu da se zna više od 95 posto činjenica kako se događaj odigrao. Kroz evoluciju slučaja od njihovog uključivanja do danas došli su do mnogih saznanja koja ukazuju na to da se ovaj zločin može razriješiti.

- Tokom postupka dobili smo materijal u vidu fotografija s uviđaja, zapisnik, kopije i fotografije s obdukcije koje su sasvim dovoljni da se izvrši rekonstrukcija i da se da odgovor na pitanje je li Jelena ubijena na nasipu ili ne. Ubistvo se nije desilo na nasipu - kazao je Šipka.

Karakter Jeleninih rana na glavi je takav da je moralo doći do obilnog krvarenja, rekao je tada za "Telegraf "Šipka.

Da je bilo gdje na tlu nasipa došlo do zadavanja udaraca, na nasipu bi bili obilni tragovi krvi koje bi psi u noći pretrage morali pronaći, a koje bi morali naći i policajci i ljudi koji su radili pretragu, s obzirom na to da su nastupali u formaciji češlja ili grabulje od nasipa do kanala. Tragovi krvi su morali biti nađeni.

- Bilo gdje da je ubijena dalje od mjesta gdje je pronađena, nju su morali vidjeti posjetioci kojih je na nasipu bilo. Sam Zoran u jednoj SMS ili Viber poruci je rekao osobi iz bliskog okruženja "oni iz Centra za forenzička istraživanja ne znaju da je na nasipu u trenutku kada se događaj desio bilo 10 do 12 ljudi.'' Moje kontrapitanje tome je, ako je bilo 10 do 12 ljudi, kako niko nije čuo vrisak pjevačice? Ali, da ne pretpostavljamo hipotetički da se moralo čuti ili vidjeti, sigurno je da su tragovi krvi morali postojati. Tragovi krvi su morali biti i na Jeleninoj odjeći - smatra Šipka.

U optužnici je navedeno da su u kombiniranom vještačenju vještaci utvrdili da se incident desio u vodi kanala iz razloga što je ona bila u nekom sjedećem, klečećem, polusavijenom položaju i da je krv natapala gornje dijelove njene majice sprijeda i otpozadi. Centar je to pokazao u septembru 2017. i otad govore da Jelenina majica na sebi nema kapi krvi. 

- Ako tužilaštvo bude insistiralo i dalje na tome da se zločin desio na nasipu, ne vidimo drugi ishod suđenja nego oslobađajuću presudu za Zorana. Jer samo činjenično stanje iz optužnice prvo smo mi pobili, a to će vrlo lako i četvorica advokata koji su u timu Zoranove odbrane - kazao je Šipka.

Šipka navodi da je, prema njegovim informacijama, Jelena posljednji put viđena 1. aprila 2016. godine u 17:30 sati kada je došla iz vrtića s malom Janom. Tada je dovela i odgajateljicu. Razišle su se i ona je s malom Janom ušla u kuću. Da bi se dobio odgovor gdje je i kada ubijena, mora se izvršiti ispitivanje kretanja svih ukućana od tog dana od 17:30, a pogotovo Jelenino, na osnovu analize baznih stanica i listinga telefona - s kim je bila u kontaktu i utvrditi gdje se zločin desio. Jer, ne zaboravite Jelena je bila u kući od 17:30 sati 1. aprila do 15 sati 2. aprila.

- Ovaj slučaj nije nerješiv, ali samo u slučaju da se odustane od verzije da se događaj desio na nasipu. Ako pođemo od optužnice i kažemo da se zločin desio na nasipu, Zoran nije ubica. Isključujemo da je bilo ko to uradio na nasipu, a s tim u vezi isključujemo da je to uradio Zoran Marjanović - kazao je Šipka za ''Telegraf''. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.