EKSKLUZIV

Ivo Pogorelić za "Avaz": Nema slobode u vremenu kada novac dominira

Čarolija Sarajeva koju sam osjetio prvi put nikada nije prestala

Pogorelić: Mladi naraštaji krče sebi put kroz p. Promo

Razgovarala: Edina BAKIĆ

4.4.2019

Vijest da jedan od najboljih, ali i najkontroverznijih pijanista na svijetu Ivo Pogorelić (60) dolazi u Sarajevo izazvala je ogromnu pažnju i zanimanje javnosti.

Nastupit će u okviru Sarajevskih večeri muzike (SVEM) 10. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Neko je još davno kazao: „Doći do intervjua s Ivom Pogorelićem, majstorom medijskog spektakla i umjetnikom neponovljive osobnosti, jednako je nemogućoj misiji. Naime, taj harizmatični pijanista rijetko daje intervjue potkrepljujući time famu nedodirljive zvijezde, a nije rijetkost da otkaže intervju koji je dogovaran godinama.“

Ipak, ovaj put nije bio takav slučaj. Uz dosta truda i napora, uspjeli smo dogovoriti ekskluzivni intervju za „Dnevni avaz“ u kojem je Pogorelić otkrio da je samo prije nekoliko dana potpisao ugovor s izdavačkom kućom „Sony Classical“. Za ovog rođenog Beograđanina, koji je danas stanovnik svijeta, ovo je, kako nam je kazao, velika stvar, bez obzira na brojne uspjehe i nagrade koje je osvojio u svojoj bogatoj karijeri.

Visokocijenjeni naslov

Ovaj pijanistički genij zabilježio je trijumfalne nastupe u prestižnim koncertnim dvoranama na svim meridijanima, a UNESCO mu je svojevremeno dodijelio visokocijenjenu titulu ambasadora dobre volje.

- Stanovnici Sarajeva odlikuju se osobitom toplinom i srdačnim gostoprimstvom. Svaka posjeta Sarajevu osvježava duh i daje u zalihu vedri gradski humor - govori Pogorelić na početku ekskluzivnog intervjua za „Dnevni avaz“.

 Kakva Vas sjećanja vežu za ranije boravke u Sarajevu?

- Kada sam prvi put nastupio u vašem gradu, bio sam vrlo mlad i očaran, taj osjećaj me drži i danas.

 Vaše specifične interpretacije čuvenih djela pijanističke literature publiku nikada nisu ostavljale ravnodušnom. Šta je to tako čarobno u izvedbama koje su osvojile svijet?

- Pretpostavljam, kao i u svakoj grani umjetnosti, više od jedne stvari, ali ipak povrh svega drugog, moja nastojanja.

 Često Vas nazivaju genijem, maestrom, a svojim radom djelovali ste na brojne generacije pijanista. Vidite li tako i Vi sebe?

- Termin ''genije'' bih ostavio za pojave druge vrste, pretpostavljam da kompozitori zaslužuju slične epitete. Moj zadatak je staviti se u njihovu službu i na taj način približiti njihova ostvarenja slušaocima.

 Status studenta

Gdje kao UNESCO-ov ambasador dobre volje pronalazite snagu i inspiraciju za djela koja činite?

- Pokušavam zadržati status studenta produžavajući na taj način najvedrije stanje u kojem se osoba može nalaziti na svom razvojnom putu. To je stanje dok uči.

 Jednom prilikom kazali ste: „Sve što je bitno u umjetnosti je način. Isto kao u obrazovanju, odgoju. To je ono što odvaja izraženo od neizraženog, što odvaja oblikovane ljude od neoblikovanih ili prostih.“ U društvu u kojem živimo kojih ljudi je više, oblikovanih ili neoblikovanih?

- U sadašnjem trenutku nameće se potreba za asocijacijom s nedvojbenim istinskim vrijednostima. Mladi naraštaji krče sebi put kroz prašume informacija kojima su zasuti, oni oštre umove i srca novih pokoljenja.

 Koliko su festivali poput SVEM-a cijenjeni i koliku podršku imaju?

- Vaše pitanje treba smjestiti u kontekst društvenog saobraćaja modernog svijeta u kojem novac dominira kao apsolutna kategorija. Ne možemo biti slobodni, pa tako ni u stanju organizirati festivale slične vašem.

 Ubrzo prvo izdanje iz „Sonyja“

 Za kraj, možete li nam otkriti detalje ugovora sa svjetskom diskografskom kućom „Sony“?

- Istina je da smo sklopili ugovor. Kompanija „Sony“ je nedavno dala objavu, prvo izdanje slijedi ubrzo.

 Pamtim probe

 Postoji li neki koncert koji je za Vas poseban i zbog čega?

- Ponekad se proba za koncert pamti zadugo... Arhitektura i ambijent mogu biti inspirativni, pa tako ostanu u sjećanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.