MILIJARDERI Najbogatiji par na svijetu razveo se mirnim putem

Mekenzi dobila 36 milijardi dolara, Bezosu kontrolu nad kompanijom

Dokumenti o razvodu predati sudu i procedura treba biti završena za oko tri mjeseca <195> Dospjela na treće mjesto najbogatijih žena na svijetu

Avaz.ba
06.04.2019 15:23

Razvod nakon 25 godina zajedničkog života

Miroljubiv razvod najbogatijeg para na svijetu ne bi trebao ostaviti nikakvih posljedica na kompaniju „Amazon“. Džef (Jeff) i Mekenzi Bezos (McKenzie), naime, dogovorili su se o raspodjeli imovine. Tako će se Mekenzi odreći 75 posto svog udjela u velikom „Amazonu“, a i sva će svoja upravljačka prava predati u ruke sada bivšem suprugu.  

 Vrijednost udjela

Bezos je trenutno najbogatiji čovjek na svijetu, ali njegova bivša supruga ovim razvodom to neće postati. Vrijednost udjela koji je ostao Mekenzi, prema trenutnom stanju tržišta, procjenjuje se na 36 milijardi dolara, što ju je dovelo na treće mjesto najbogatije žene na svijetu.

Spisateljica Mekenzi, koja je u braku s Bezosom od 1994. godine i s njim je izgradila danas uspješnu kompaniju „Amazon“, ovim se razvodom, po zasada poznatim informacijama, odrekla 75 posto udjela u „Amazonu“, ukupnog udjela u „Washington Postu“ i ukupnog udjela u kompaniji „Blue Origin“, a ostale detalje brakorazvodne parnice nisu otkrili.

Bezos će tako zadržati kontrolu nad kompanijom, a čini se da su na ovaj način izbjegli onu tipičnu bitku koja je pogodila ostale kompanije koje su se borile sa sličnim porodičnim problemima i razvodima.

  • Dogovorili se o raspodjeli imovine
    Dogovorili se o raspodjeli imovine

- Sretna sam što sam mu predala sav svoj udio u „Washington Postu“ i „Blue Originu“ i 75 posto dionica „Amazona“. Zahvalna sam što smo završili proces uz podršku jednog prema drugom, ali i ostalih koji su nam ljubazno ponudili pomoć. Veselim se našoj sljedećoj fazi, zajedničkom roditeljstvu i prijateljstvu - napisala je Mekenzi na Twitteru.  

Prijateljima i porodici zahvalio je i Bezos u svom postu. Dokumenti o razvodu predati su sudu i procedura treba biti završena za oko tri mjeseca.

 Direktor „Amazona“ ima ljubavnicu

Bivši supružnici najavili su razvod u januaru, otprilike u periodu kada su počele špekulacije se direktor "Amazona" zbližio s Loren Sančez (Lauren Sanchez). Kružile su tvrdnje da je 54-godišnji milijarder počeo vezu s voditeljicom čiji se 12-godišnji brak sa slavnim holivudskim agentom Patrikom Vajtselom (Patrick Whitesell) završio prošle jeseni.

Mekenzi se odrekla: 

75 posto udjela u „Amazonu“  

- ukupnog udjela u „Washington Postu“

 - ukupnog udjela u kompaniji „Blue Origin“

Komentari

NA VRH