SAVJETI

Glumica tvrdi da joj ulje koje dodaje u sve pomaže u gubitku kilograma

MCT se neposredno nakon unosa apsorbira u probavnom traktu i vrlo brzo metabolizira u jetri

Melisa Džoan Hart najpoznatija po ulozi vještice Sabrine. Arhiv

Avaz.ba

8.4.2019

Melisa Džoan Hart (Melissa Joan Hart), glumica najpoznatija po ulozi vještice Sabrine, prije nekoliko godina je izgubila nevjerovatnih 18 kilograma te od tada posvećuje puno više pažnje svojoj prehrani i vježbanju.

Tako je u razgovoru za "People" otkrila neobično ulje, za koje tvrdi kako joj pomaže u gubitku kilograma, ali i u podizanju energije.


Riječ je o MCT ulju, koje se sastoji od frakcioniranog kokosovog i palminog ulja. Srednjelančani trigliceridi (MCT) su masti koje se prirodno nalaze u kokosovom i ulju palminih košpica. 

Probavljaju se brže i lakše od ostalih masti, a, osim toga, MCT se neposredno nakon unosa apsorbira u probavnom traktu i vrlo brzo metabolizira u jetri te, prema istraživanjima, pospješuje korištenje masti kao izvora energije umjesto da se pohranjuje u masnom tkivu. 

Ono se najčešće koristi među keto dijetetičarima, ali Melisa tvrdi kako ona ipak nije na popularnoj ketogenoj dijeti.


Ipak, odlučila je i sama provjeriti navodnu djelotvornost ove namirnice te je otkrila kako MCT ulje sada redovno dodaje u sve što pije, a pripisuje mu i zasluge za brojne pozitivne promjene s kojima se susrela u posljednje vrijeme.

- Skoro odmah sam izgubila nekoliko kilograma - tvrdi te dodaje kako zbog ovog ulja ima više energije ali i da joj ono pomaže držati žudnju za hranom pod kontrolom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.