SAVJETI Ima više energije

Glumica tvrdi da joj ulje koje dodaje u sve pomaže u gubitku kilograma

MCT se neposredno nakon unosa apsorbira u probavnom traktu i vrlo brzo metabolizira u jetri

Avaz.ba
08.04.2019 07:47

Melisa Džoan Hart najpoznatija po ulozi vještice Sabrine

Foto: Arhiv

Melisa Džoan Hart (Melissa Joan Hart), glumica najpoznatija po ulozi vještice Sabrine, prije nekoliko godina je izgubila nevjerovatnih 18 kilograma te od tada posvećuje puno više pažnje svojoj prehrani i vježbanju.

Tako je u razgovoru za "People" otkrila neobično ulje, za koje tvrdi kako joj pomaže u gubitku kilograma, ali i u podizanju energije.

Riječ je o MCT ulju, koje se sastoji od frakcioniranog kokosovog i palminog ulja. Srednjelančani trigliceridi (MCT) su masti koje se prirodno nalaze u kokosovom i ulju palminih košpica. 

Probavljaju se brže i lakše od ostalih masti, a, osim toga, MCT se neposredno nakon unosa apsorbira u probavnom traktu i vrlo brzo metabolizira u jetri te, prema istraživanjima, pospješuje korištenje masti kao izvora energije umjesto da se pohranjuje u masnom tkivu. 

Ono se najčešće koristi među keto dijetetičarima, ali Melisa tvrdi kako ona ipak nije na popularnoj ketogenoj dijeti.

Ipak, odlučila je i sama provjeriti navodnu djelotvornost ove namirnice te je otkrila kako MCT ulje sada redovno dodaje u sve što pije, a pripisuje mu i zasluge za brojne pozitivne promjene s kojima se susrela u posljednje vrijeme.

- Skoro odmah sam izgubila nekoliko kilograma - tvrdi te dodaje kako zbog ovog ulja ima više energije ali i da joj ono pomaže držati žudnju za hranom pod kontrolom.

Komentari

NA VRH