JET SET

Dijete princa Harija i Megan Markl ulazi u historiju, evo i zašto

Bit će to prva kraljevska beba koja će pripadati dvjema rasama

Princ Hari i Megan Markl. Arhiv

Avaz.ba

24.4.2019

Dijete Megan Markl (Meghan Markle) i princa Harija (Harry) ući će u historiju, i to iz nekoliko razloga. Osim što će rođenjem postati najslavnija beba na svijetu, dječak ili djevojčica ispisat će nove stranice kraljevske historije prije nego što nauči govoriti.

Bit će to prva kraljevska beba koja će pripadati dvjema rasama. Otac Megan Markl je bijelac, a majka joj je Afroamerikanka, stoga će Britanci dobiti prvu kraljevsku bebu takvog naslijeđa. Iako se pretpostavlja da je kraljica Šarlot (Charlotte) u 19. stoljeću imala afričko porijeklo, to nikada nije službeno potvrđeno. 

Beba će biti prvo kraljevsko dijete s pravom na američko državljanstvo s obzirom na to da je Megan Markl još, pretpostavlja se, američka državljanka. Ukoliko se Megan ne odrekne američkog državljanstva, morat će nastaviti plaćati porez u SAD, a ista stvar čeka i njenog sina ili kćer.

Iako će biti sedma u redu za krunu, beba neće automatski postati princ ili princeza. Titulu vojvode od Saseksa naslijedit će samo prvo muško dijete princa Harija, što znači da će titula izumrijeti ako Megan i Hari ne budu imali mušku djecu. 

Dijete će odrasti u rezidenciji "Frogmore Cottage", gdje niko od kraljevske djece već stoljećima nije odrastao. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.