SUSRETI

Rome Kasteluči ulijeva nadu u bolju budućnost

Prirodan je, pristupačan i duhovit čovjek, a njegov rad je jako kompleksan, dubok i uzbudljiv, možda ga to čini zvijezdom

Pašović i Kasteluči: Družili se u Lisabonu. Privatna arhiva

Piše: E. BAKIĆ

28.4.2019


Reditelj Haris Pašović nedavno je boravio na sjednici Skupštine „Evropske festivalske asocijacije“ u Lisabonu, gdje je izvedena predstava „Pasija svetog Mateja“ Romea Kastelučija (Castellucci).

Poslije izvedbe bh. reditelj se družio s ovim priznatim, svjetskim umjetnikom. Kako nam je kazao, duži vremenski period se poznaju i druže, a ove godine na „Mittelfestu“ u Italiji, na čijem je čelu Haris, gostovat će Kasteluči sa svojom predstavom.

 Mišljenja i iskustva

- Mnogo volim to što on radi i mislim da je trenutno najbolji pozorišni reditelj na svijetu. Zato sam presretan kad imam priliku da se vidim i družim s njim - govori nam Pašović.

Dodaje da je sreća i privilegija poznavati svjetske umjetnike.

- Jednako mi je drago i uzbudljivo da vidim i ono što oni rade, jer u svijetu koji nas svakodnevno zasipa teškim vijestima čovjek se razboli. Iako su možda Šri Lanka i Novi Zeland kilometrima udaljeni od nas, to ne znači da su nam vijesti daleko i prisustvo tog užasa. Zato je dobro i važno vidjeti se s umjetnicima s kojima možemo razmijeniti mišljenja i iskustva. Sve to otvara neku nadu u bolju budućnost - navodi reditelj.

 Vrsta slave

Ističe da je Kasteluči daleko od onoga što se sada reklamira kao status zvijezde.

- Dosta je prirodan, pristupačan i duhovit čovjek, a njegov rad je jako kompleksan, dubok i uzbudljiv, možda ga to čini zvijezdom - pojašnjava Pašović.

Bh. reditelj smatra da Portugal ima najkreativnije festivale u Evropi.

- Portugal je zemlja bez agresije i histerije, oni imaju stabilnu vlast, ekonomski rast, ljudi su prijatni... Tu se sigurno može živjeti bez mučnine, koja je kod nas često prisutna - zaključio je reditelj.

Šta je Bibi Andreson učinila za Sarajevo

Od nedavno preminule švedske glumice Bibi Andreson (Andersson) Pašović se oprostio na svom Facebook profilu.

- Bila je velika svjetska glumica koja je igrala u Holivudu, na Brodveju. Vrlo hrabrom i suosjećajnom se pokazala kada se desila opsada Sarajeva, u koje je dolazila nekoliko puta. Vodila je akciju „Put u Sarajevo“, dovodila je velike svjetske zvijezde. Onda, pomogla je Narodnom pozorištu Sarajevo, grijanje koje je ona omogućila i danas se koristi. Također, dosta je doprinijela razvoju festivala MESS - kaže Pašović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.