POZORIŠTE Završava se 16. izdanje Festivala komedije

Večeras dodjela nagrada "Mostarska liska" i "Avazov zmaj" za najbolju predstavu

U takmičarskom programu jednog od najpoznatijih festivala komedije u regionu publika je imala priliku vidjeti sedam sjajnih ostvarenja

L. S. R.

Večeras svečano zatvaranje Festivala


Ovogodišnje, 16. po redu izdanje Festivala komedije „Mostarska liska“ Narodnog pozorišta Mostar (NPM) završava se večeras dodjelom nagrada.

U takmičarskom programu jednog od najpoznatijih festivala komedije u regionu publika je imala priliku vidjeti sedam sjajnih ostvarenja.

To su komad „Ime“ Pozorišta mladih Sarajevo, za koji režiju potpisuje Admir Glamočak, „Zašto je poludeo gospodin R?“, predstava rađena u produkciji Jugoslavenskog dramskog pozorišta Beograd, a koju je režirao Mostarac Bobo Jelčić, i „Anđeli Babilona“, koju je u Narodnom pozorištu Mostar postavio, također, Glamočak.

U konkurenciji su i predstava „Mušica“ u režiji Silvija Vadle i produkciji Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine, „Narodni poslanik“ ''Oxygen Productiona'' iz Sarajeva i reditelja Alena Muratovića te „Brak mrak“, koju je za „Presek Dijagonala“ iz Beograda režirala Tea Puharić.

Posljednja predstava u konkurenciji je „Naši dani“ Narodnog pozorišta RS iz Banje Luke, a koju je režirao Jug Radivojević.

I ove godine svake večeri će nagrada „Mala liska“ pripasti najboljem glumcu ili glumci, a na kraju Festivala, prema odluci stručnog žirija, u kojem su predsjednik Senad Bašić te Pjer Žalica i Erol Kadić, bit će dodijeljene nagrade „Velika liska“ za najbolju predstavu u cjelini, režiju, glumca i glumicu.

Nagrade za najbolju predstavu dodijelit će i žiri medija i žiri publike. U sastavu žirija medija su Meliha Smajkić, Rosanda Zovko i Cvita Kusić, a u žiriju publike Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Edna Voloder.

Također, najtiražniji dnevni list u BiH, „Dnevni avaz“ dodijelit će nagradu „Avazov zmaj“ za najbolju predstavu koju će večeras na završnoj ceremoniji uručiti urednica Kulture Larisa Sarajlić-Ramović.

NA VRH

Podijeli članak na