POZORIŠTE

Večeras dodjela nagrada "Mostarska liska" i "Avazov zmaj" za najbolju predstavu

U takmičarskom programu jednog od najpoznatijih festivala komedije u regionu publika je imala priliku vidjeti sedam sjajnih ostvarenja

Večeras svečano zatvaranje Festivala

Piše: L. S. R.

26.4.2019

Ovogodišnje, 16. po redu izdanje Festivala komedije „Mostarska liska“ Narodnog pozorišta Mostar (NPM) završava se večeras dodjelom nagrada.

U takmičarskom programu jednog od najpoznatijih festivala komedije u regionu publika je imala priliku vidjeti sedam sjajnih ostvarenja.

To su komad „Ime“ Pozorišta mladih Sarajevo, za koji režiju potpisuje Admir Glamočak, „Zašto je poludeo gospodin R?“, predstava rađena u produkciji Jugoslavenskog dramskog pozorišta Beograd, a koju je režirao Mostarac Bobo Jelčić, i „Anđeli Babilona“, koju je u Narodnom pozorištu Mostar postavio, također, Glamočak.

U konkurenciji su i predstava „Mušica“ u režiji Silvija Vadle i produkciji Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine, „Narodni poslanik“ ''Oxygen Productiona'' iz Sarajeva i reditelja Alena Muratovića te „Brak mrak“, koju je za „Presek Dijagonala“ iz Beograda režirala Tea Puharić.

Posljednja predstava u konkurenciji je „Naši dani“ Narodnog pozorišta RS iz Banje Luke, a koju je režirao Jug Radivojević.

I ove godine svake večeri će nagrada „Mala liska“ pripasti najboljem glumcu ili glumci, a na kraju Festivala, prema odluci stručnog žirija, u kojem su predsjednik Senad Bašić te Pjer Žalica i Erol Kadić, bit će dodijeljene nagrade „Velika liska“ za najbolju predstavu u cjelini, režiju, glumca i glumicu.

Nagrade za najbolju predstavu dodijelit će i žiri medija i žiri publike. U sastavu žirija medija su Meliha Smajkić, Rosanda Zovko i Cvita Kusić, a u žiriju publike Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Edna Voloder.

Također, najtiražniji dnevni list u BiH, „Dnevni avaz“ dodijelit će nagradu „Avazov zmaj“ za najbolju predstavu koju će večeras na završnoj ceremoniji uručiti urednica Kulture Larisa Sarajlić-Ramović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.