TV INSTITUCIJA

Dinno Kasalo: U svijetu sam osvajao nagrade, a u Bosni dobivao tužbe i prijetnje

Posljednju četvrtinu života doslovno realiziram uživajući u mirisu cvijeća, vode, letu leptira...

Piše: Lejla Karahmet - Pujagić

27.4.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Dinno Kasalo, majstor fotografije, za koju tvrdi da govori više od 1.000 riječi, reditelj brojnih dokumentarnih filmova i veliki zaljubljenik u prirodu, već dvije godine na “planeti Prenj” uživa u zasluženoj mirovini, ali ne miruje.  

Poznati borac za očuvanje prirode proslavio je 24. aprila 67. rođendan. Na Šestom festivalu videa i fotografije 3FOK lani je u kategoriji kratki film osvojio prvo mjesto za “Spomenik čovjeku”. Ove godine bit će predsjednik žirija. Do sada, kaže, ima 46 nagrada, a planira da ih, možda, zaokruži na 49.

Moja religija

U razgovoru za “Dnevni avaz” otkrio je da je cijeli svoj kreativni potencijal uložio u stvaranje filmova koji su u svijetu osvajali nagrade, a u Bosni i Hercegovini dobivao je tužbe i prijetnje.

- Posljednju četvrtinu života, tj. mirovinu, doslovno realiziram uživajući u mirisu cvijeća, vode, letu leptira, laganom povjetarcu i zvonkim osmijesima unuka Lune i Maka – iskren je Kasalo.

Kako provodite dane na Prenju?

- Svaki dan mi je drugačiji. Ljubav prema majci prirodi moja je religija.

Prati li Vas porodica?

- Permanentno i temeljito.

 Opišite nam kako se hranite? Samo domaće ili se nekad potkrade neka konzerva? 

- Zimi suha jaretina sa Prenja. Gljive kao šumsko meso. Sir torotan s Visočice. Čaj i sokovi od planinskih trava, med hercegovački, viski škotski, nikad konzerva.

 Ko Vam dolazi u posjetu

- Planinari, ronioci, fotografi, biciklisti, maratonci i vegetarijanci.

 Smatrate li da je Vaša kuća sada ni na nebu ni na zemlji?

- Moja kućica je u cvijeću i sva u tufnama.

 Bijeg na Mars

Jesu li ljudi popravili odnos prema planeti Zemlji? Organiziraju se masovna kolektivna čišćenja.

- Globalno, čovjek je virus u univerzumu, prokockao je pruženu šansu. Pokušava pobjeći na Mars.

A, životinje, kakav je njihov status?

- Sve je uzročno-posljedično povezano i ugroženo. Kad nestanu pčele, to je kraj.

Koliko je tehnologija zarobila današnjeg čovjeka?

- Majka priroda je rodila fotosintezu, proces na kojem je zasnovan život na planeti Zemlji. Ako čovjek uništi ovaj proces, džaba mu sva tehnologija, roboti mogu bez fotosinteze.

 Jeste li završili knjigu o bosanskim brdskim konjima?

- S obzirom na to da sam snimio TV serijal o bosanskom brdskom konju i zainteresirao stručnjake izvan Bosne i Hercegovine, prepustio sam njima da napišu knjigu. Nastalo je jedno fantastično naučno štivo.

Sve ovo i ptice znaju 

 Ima li nam spasa?

- Na sceni je neviđena destrukcija, globalna dekadencija ljudske civilizacije. Bosanskohercegovačko društvo ulovljeno je na tranzicijsku udicu profita. Ma, pričam fraze, sve ovo i ptice znaju. Nema kritične sive mase da radikalno promijeni stanje. Ako spasimo naše rijeke od pomahnitalog kapitala, ima nade za dostojanstven život u Bosni i Hercegovini.

 Slavi prirodu

Dugo su gledaoci imali priliku da uživaju u Kasalovim dokumentarnim filmovima na BHT-u 1, a i sada se znaju reprizirati neki njegovi jedinstveni radovi, u kojima slavi prirodu. Pamte se i njegovi filmovi koji se bave ekološkom problematikom. Jednostavno, Kasalo je neumoran kad su u pitanju priroda i njen spas.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.