AMERIKA

Od prikazivanja serije "13 razloga zašto" porastao broj samoubistava djece

U posljednjoj sceni prve sezone glavna je junakinja prikazana kako sebi reže vene u kadi

SAD: Od aprila 2017. godine broj samoubistava među djecom u dobi od 10 do 17 godina u porastu je za jednu trećinu. Instagram

Avaz.ba

30.4.2019

Prema istraživanju provedenom u SAD, od aprila 2017. godine broj samoubistava među djecom u dobi od 10 do 17 godina u porastu je za jednu trećinu, a taj porast dogodio se nakon što je Netflix počeo s prikazivanjem serije "13 razloga zašto".

Tvorci istraživanja iz Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) objavili su kako zbog ograničenih podataka ne mogu pronaći izravnu vezu s porastom broja samoubistava i serije, ali kako je od aprila do decembra 2017. godine zabilježeno čak 195 samoubistava djece u dobi od 10 do 17 godina više u odnosu na prethodne godine. Većinu samoubistava počinili su dječaci.

Iz NIH-a su o rezultatima svog istraživanja u koju je bilo uključeno nekoliko univerziteta, bolnica i Nacionalni institut za mentalno zdravlje napisali kako "bi morala služiti kao podsjetnik kako bi trebalo voditi računa o mogućim neželjenim posljedicama prikazivanja samoubistva kao i poziv industriji zabave i medijima da koriste najbolja dostupna iskustva kada se bave tom temom".

Serija "13 razloga zašto" govori o tinejdžerici koja je ostavila 13 snimaka u kojima objašnjava zašto se odlučila na samoubistvo.

U posljednjoj sceni prve sezone glavna je junakinja prikazana kako si reže vene u kadi. Taj je kadar uznemirio roditelje i zdravstvene radnike pa je Netflix morao postaviti dodatno upozorenje za gledaoce. 

Druga sezona je započela s emitiranjem u maju prošle godine, a Netflix je naručio i snimanje treće sezone.

- Ovo je osobito važna tema i vrlo naporno radimo na tome da joj pristupimo odgovorno - izjavio je portparol Netflixa dodavši kako su rezultati NIH-ovog istraživanja u suprotnosti s onima do kojih su došli istraživači u Pensilvaniji. 

Prema tom istraživanju osobe u dobi između 18 i 29 godina koje su gledale seriju "13 razloga zašto" rjeđe prijavljuju samoubilačke misli od onih koje nisu gledale seriju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.