EKSKLUZIV Alfa i omega „Dubioze kolektiv“

Brano Jakubović za "Avaz": Radnička klasa ne odlazi u raj, već u Njemačku

Najtužnije mi je što je pjesma „Prvi maj“ non-stop aktuelna, volio bih da to jenjava

N. AJNADŽIĆ
01.05.2019 20:31

Jakubović: Volio bih da se počnu pisati drugačiji tekstovi

Dogovoriti intervju s Branom Jakubovićem, frontmenom i pokretačkom snagom sarajevske senzacije „Dubioza kolektiv“, nikad nije jednostavno. Zbog toga je potpisnik ovih redova odlučio preskočiti formalnosti i čekati Jakubovića da naiđe.

Dobre relacije

I to ni manje ni više nego u bekstejdžu Doma mladih, dok je u toku bio fenomenalni koncert „Letu štuka“, o kojem se još priča i na kojem je „Dubioza“ bila gost.

Raspoloženi Jakubović rado je govorio za „Dnevni avaz“, kratko, ali konkretno.

- Nastup na koncertu „Letu štuka“, kako bih rekao, povratna je utakmica. Dino Šaran nama je bio gost u decembru 2017. godine kada smo svirali u Skenderiji. Ostali smo dužni, pa smo sada, evo, vratili. A ne, stvarno smo u tako dobrim relacijama i tako se mora - kaže Jakubović.

Ne poriče da spoj „Letu štuka“ i „Dubioze kolektiv“ na bini isijava ogromnu energiju.

- Ako smo bilo gdje, u bilo kakvoj kombinaciji, privatnoj ili poslovnoj, lijepo nam je, pa što ne bismo to prenijeli i na binu – rekao je alfa i omega „Dubioze kolektiv“.

S obzirom na prvomajske praznike, već godinama na društvenim mrežama najšerovanija numera je „Prvi maj“ ove sjajne grupe.

- Najtužnije mi je što je ta, kao i još mnoge pjesme, i naše i Dine Šarana i mnogih bendova koji pišu takve numere, non-stop aktuelna. To je ono što mene nervira. Volio bih da aktuelnost tih pjesama malo jenjava i da se počnu pisati malo drugačiji tekstovi. Ali, eto, ne da nam se – kaže Jakubović.

Materijal i kreativnost

Na naše pitanje gdje je radnička klasa u BiH danas, aludirajući upravo na dio teksta iz pjesme „Prvi maj“, Brano govori:

- Radnička klasa odlazi u raj. Ustvari ne, radnička klasa odlazi u Njemačku.

Brano i ostalih šest energičnih momaka iz benda jedva da imaju vremena za predah. Kada nemaju nastupe širom svijeta, onda vrijeme provode u studiju, snimajući novi materijal i maksimalno koristeći kreativnost, zbog koje jesu jedan od vodećih bh. bendova. A Jakubović kaže da mu nije dosadilo.

- Kada dosadi, onda ne radiš, jednostavno. Dok ti se radi, onda radiš. Nama je do sada još zanimljivo sve ovo. A kako stižemo sve? Pa nekad kombijem, nekad avionom, a nekad brodom. Stvarno, tako je – govori Jakubović kroz smijeh.

Album za strano tržište

Dokaz koliki je uspjeh „Dubioza kolektiv“ napravila, dovoljno govori i činjenica da su bukirani skoro do kraja godine, na sve četiri strane svijeta.  

- Imali smo pauzu od turneje od Nove godine, koja se, evo, završava. Sada počinju nova putovanja i koncerti. Radili smo u studiju puno. Završili smo album za strano tržište. Ne znam kada će to tačno biti objavljeno. Ja sam svoje odradio i poslao, a kada će ovi to izdavati, ne znam – kaže Jakubović.

Komentari

NA VRH