RAZGOVOR

Alija Hafizović Haf: Da nije bilo Keme Montena, ne bi bilo ni mojih tekstova

Da me niste pitali, ne bih se sjetio da sam penzioner

Hafizović: Nezaboravne su izložbe „Sarajlije“ i „Mostraci“

Razgovarala: L. SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

4.5.2019


Alija Hafizović Haf (79) jedan je od legendarnih Sarajlija. Uz njegovo umjetničko djelo, ono što mu u svakom slučaju osigurava ovaj epitet je to što je autor neslužbene himne bh. prijestonice „Sarajevo, ljubavi moja“, koju je snimio Kemal Monteno, a uz to je jedan od osnivača i prvi pjevač grupe „Indexi“. 

Hafizović se u posljednje vrijeme vratio slikanju. Kaže da su to uglavnom portreti, a u razgovoru za „Dnevni avaz“ govorio je o Montenu, „Indexima“, godinama iza njega...

Rana faza

Kako provodite penzionerske dane?

- Da me niste pitali, ne bih se sjetio da sam penzioner! Dok sam bio aktivan, bio sam samostalni umjetnik i nisam imao radno vrijeme.

Pripremate li u Vašoj umjetničkoj radionici nešto novo ili možda planirate od zaborava otrgnuti nešto što je ranije bilo zanimljivo?

- Imao sam pauzu, ali sam se vratio slikanju, uglavnom portreta. I to me vraća u ranu fazu kad sam napravio izložbu „Sarajlije“, posvećenu mojim sugrađanima.

 Kao autor teksta pjesme „Sarajevo, ljubavi moja“ kako danas doživljavate grad? Imate li istu emociju kao nekada, kada ste pisali pjesmu?

- Još sam vezan za svoj grad i tako će ostati zauvijek.

“Napiši jednu ljubavnu”, “Doli Bel”, “Vrijeme kiša”, “Zvoni jednom”... Vaši su tekstovi koje je pjevao Kemal Monteno. Kakve uspomene nosite na saradnju s njim?

- Da nije bilo Kemala Montena, mog Moke, ne bi bilo ni tekstova za njegovu muziku, jer on je poticao našu saradnju.

 Mnogim Vašim savremenicima, a i onima koji su došli poslije njih, izložba karikatura „Sarajlije“ je nezaboravna. Je li Vam danas žao što ste nekom liku posvetili svoje vrijeme i vještinu?

- „Sarajlije“ su i meni nezaboravne, ali napravio sam i „Mostarce“, karikaturalni portreti poznatih Mostaraca i izložba je bila u gradu na Neretvi, u predivnom hotelu „Ruža“ 1980. godine.

 Koncerti u regiji

 Cijeni li se u Sarajevu i BiH sve ono što su Davorin Popović i ostali članovi učinili za muzičku scenu ovih prostora, ali i za promociju naše zemlje?

- Vrijeme „Indexa“ je vrlo cijenjeno, iako mnogih članova više nema među nama. Ali slušamo njihovu muziku rado i danas i održavaju se koncerti njima u čast u cijeloj regiji.

 Na koncu, sjete li Vas se danas Vaši poštovaoci, publika, ljudi s kojima ste sarađivali?

- Još srećem ljude koji me poznaju.

 Zbog čega se ponosim 

 Vjerovatno bi i Vama bilo teško nabrojati sve što ste radili u više od 50 godina bogate karijere na raznim poljima umjetnosti i kulture

- Moja biografska knjiga „Multigrafija“ sadrži sve ono najvažnije iz mog stvaranja - od prvog vokalnog soliste „Indexa“ (Davor je došao poslije), preko slikarstva, grafičkog dizajna, dramskog stvaralaštva, novinarstva, naravno i teksta za „Sarajevo, ljubavi moja“, sve je to zbog čega se ponosim.

 Odavno ne pjevam ni u kupatilu


 Jeste li u kontaktu s nekim od članove grupe i pjevate li danas za svoju dušu?

- U kontaktu sam s Fadilom Redžićem, Kornelijem Kovačem, Nenom Jurinom, Nunom Arnautalićem... A ja odavno ne pjevam ni u kupatilu!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.