MUZIČKI RAZGOVOR

Tuzlanska Adel osvaja svjetsko tržište

Pažnju medija skrenula parodijom “The Workers Song - Medifuck, pjesmom koja kritizira način na koji se današnji menadžeri ophode prema ženama

Piše: A.HODŽIĆ

8.5.2019

Šmic: Sloboda umjetnosti ruši sve granice. Promo

Tuzlanka Sonja Šmic (Schmitz) koja već nekoliko godina gradi muzičku karijeru u Njemačkoj, nedavno je pjesmom “Broken” otvorila vrata svjetskog tržišta, a glasom mnoge medije podsjetila na slavnu Adel (Adele).  

Talentirana umjetnica, koja u svom kućnom muzičkom studiju stvara pjesme, snimila je i spot „Broken“, koji je naišao na sjajne reakcije publike.

 Ljubavna veza

- Pjesma „Broken“ govori o emocionalnom konfliktu koji proživljava osoba u momentu kad se raspada jedna ozbiljna ljubavna veza. S jedne strane javlja se ljutnja i ogorčenost prema partneru, a s druge tuga i posljednji pokušaj da se spasi odnos koji je trebao trajati zauvijek. To je taj unutrašnji lom koji se dešava i koji može da vodi ka tome da se odnos spasi i da bude još jači nego prije, ili da dođe do rastanka – pojašnjava pjevačica.

Šmic je pažnju njemačkih medija skrenula na sebe kada je objavila parodiju “The Workers Song – Medifuck”. Riječ je o pjesmi koja kritizira način na koji se današnji menadžeri ophode prema ženama.

- Mislim da je odgovornost umjetnika da pokrenu teme kroz umjetnost o kojima u društvu možda nije moguće na direktan način govoriti. To je ta sloboda umjetnosti koja mora i može da ruši sve granice i stereotipe. Ja sam kroz svoju pjesmu na šaljiv način opisala teškoće s kojima se često radnici u firmama, pogotovo žene, susreću. To je veoma rasprostranjen problem u svim segmentima društva, a pogotovo u javnim poslovima – priznala je Šmic.

 Tri sekunde

S obzirom na to da se, kako kaže, muzika sve više gleda nego sluša, Sonja ipak optimistično vjeruje da kvalitet uvijek pronađe svoj put.

- Prosječna pažnja gledalaca na internetu je pala na svega tri sekunde. To znači da ukoliko želite da neko vašu pjesmu posluša, morate ga „uloviti“ tokom te tri sekunde. Veoma je teško postići to bez vizuelnih efekata, ali i dalje vjerujem da dobra pjesma ipak može naći svoju publiku. Vremena se mijenjaju, trendovi prolaze, pa vidjet ćemo u kojem smjeru će se dalje svijet razvijati – rekla je umjetnica.

 Pas, mačke i kornjače 

- Živim u Kehlu, na obali rijeke Rajne, koja je granica s Francuskom. Imam čak sedam kućnih ljubimaca, jednog psa, dvije mačke, dvije kornjače i dva zamorca. Najviše mi prija nakon posla prijatna kućna atmosfera sa suprugom, djecom i životinjicama – priznaje pjevačica.

Veliki kompliment

- Adel je pjevačica predivnog glasa i definitivno se nalazi često na mojim plej-listama. Poređenje s Adel mi, naravno, prija jer to shvatam kao veliki kompliment – kazala je Šmic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.