NAJAVA

"Looking for Europe" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Putujuća izvedba koja poziva na demokratski otpor i oživljavanje nade u sedmicama prije evropskih izbora u maju 2019. godine

Avaz.ba

8.5.2019

Predstava "Looking for Europe" bit će izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u ponedjeljak, 13. maja, s početkom u 21:15 sati. 

Predstavu "Looking for Europe" je napisao francuski pisac i filozof Bernard-Henri Levi (Lévy) za pozorišnu turneju u 20 evropskih gradova od marta do maja 2019. godine. Režiju potpisuje Marija de Franka (Maria de Franca).

"Looking for Europe" je monolog intelektualca koji se odvija u hotelskoj sobi u Sarajevu. Treba li početi grčkom mitologijom? Njemačkom filozofijom? Ili kako se Evropa suočila s totalitarnom tiranijom i bijedom tokom prošlog stoljeća? Nažalost, sve što pada na pamet su puste slike Starog kontinenta opkoljene valovima nacionalizma, rasizma, ksenofobije i antisemitizma bez presedana od 1930-ih.


"Žuti prsluci", savez desnih i lijevih demagoga u Italiji, pojava neliberalnih diktatura u srednjoj Evropi, priznanje neuspjeha kada se, u poetičnom i spektakularnom smjeru događaja, duhovi Dantea, Getea (Goethe) i Vaclava Havela vraćaju kako bi predložili izlaz iz labirinta populizma.

Oda Evropi i pokušaj da se uskrsne duh Spinoze, od romanopisaca Austro-Ugarske monarhije, Leha Valese (Lech Walesa) i Pikasa (Picasso), "Looking for Europe" je putujuća izvedba koja poziva na demokratski otpor i oživljavanje nade u sedmicama prije evropskih izbora u maju 2019. godine.

U dobrom elizabetanskom stilu, tekst "Looking for Europe" je napisan i adaptiran političkoj situaciji i aktualnim događajima u svakom od 20 gradova u kojima će biti izvedena predstava.

Predstava će se izvoditi na francuskom jeziku s elektronskim titlovanjem na jeziku zemlje domaćina.

Vrijeme izvođenja je 90 minuta.

Filozof Bernard-Henri Levi autor je četrdeset knjiga, uključujući "The Empire and the Five Kings", "Barbarism with a Human Face" i "Who Killed Daniel Pearl"?

Njegovi dokumentarci uključuju "Peshmerga", "The Oath of Tobruk", i "Bosna". !


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.