NOVA BH

Aleksandar Hršum: Za mene postoji samo jedan zakon

= Život se sastoji od ciklusa i vrijeme je za nove izazove

Hršum: Idemo dalje

Piše: Larisa SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

12.5.2019

- Dobra večer, ja samAleksandar Hršum, voditelj sam Dnevnika Nove BH - ovako će jedno od najprepoznatljivijih TV lica na ovim prostorima uskoro pozdraviti gledaoce. Novi profesionalni izazov istovremeno je označio i kraj jedne ere za Hršuma. On je 20 godina uređivao i vodio tok-šou “Zabranjeni forum”, a koncem aprila spuštena je zavjesa na ovu emisiju.

Hršum je u otvorenom razgovoru govorio o veoma dinamičnom profesionalnom periodu u kojem se nalazi i šta za njega znače rastanci i novi sastanci.

Nova dimenzija

“Zabranjeni forum” ostao je iza Vas. Kako je izgledao Vaš rastanak nakon toliko godina?

- Idemo dalje! Sve televizijske projekte koje sam u dosadašnjoj komunikaciji s gledaocima radio u proteklih 25 godina, radio sam čistog srca i zajedno s timom vjerovao u njih. Tako je bilo i s tok-šouom “Zabranjeni forum”. Dvadeset godina emitiranja, stotine tema, stotine gostiju iz različitih oblasti, na hiljade učesnika u segmentu publike. Završen je još jedan profesionalni ciklus.

Život se sastoji od ciklusa i vrijeme je za nove izazove. Iskreno se radujem novom profesionalnom putu, koji nastavljam u Informativnom programu Nove BH.

Pred Vama je novi izazov - voditelj ste Dnevnika Nove BH. S kakvim ambicijama ulazite u novu priču?

- Zahvalan sam čelnim ljudima Nove BH na odabiru i pozivu da budem dio tima koji će pripremati nepristran i vjerodostojan Dnevnik, za koji vjerujem da će biti najgledaniji u državi. Ono što mi se profesionalno dopalo je to što će gledaoci biti u fokusu naših izvještavanja. Mi ćemo, kao tim, pažljivo slušati, pripremati i donositi informacije jezikom televizije 21. stoljeća. Biti dio informativnog tima, koji čine iskusni profesionalci, kojima je jedini cilj gledaoca staviti u centar zbivanja na neovisan, vjerodostojan i pouzdan način, doživljavam kao privilegiju koju treba opravdati. Ovo je za mene nova dimenzija televizijskog novinarstva, uloga i novo iskustvo koje ću graditi zajedno sa svojim kolegama. Uskoro ćemo se družiti u Dnevniku Nove BH i svi smo nestrpljivi da našim gledaocima pokažemo naš vizuelni identitet, novinarsku snagu i priče koje stvaramo zbog njih.

Je li bilo reakcija gledalaca nakon ove poslovne promjene?

- Za mene je gledalac svetinja u profesionalnom životu. Gledaocima dugujem jedno veliko hvala na povjerenju sve ove godine, jer ovaj poziv obavljam zbog njih. Ako radite na televiziji, nikad nemojte zaboraviti da su gledaoci jedini zakon u ovom poslu. Poštujući taj zakon, gradimo međusobno povjerenje. Dobio sam veliki broj poruka podrške od gledalaca, koji vjeruju da mi nova profesionalna uloga odgovara i da će biti uz naš tim i Dnevnik Nove BH. Znači mi to mnogo.

Zdrava konkurencija

Jeste li upratili konkurenciju, kolege koje vode dnevnike u drugim TV kućama?

- Svi pripadamo istom medijskom prostoru i zdrava konkurencija je dobrodošla. Poštujem profesiju i profesionalan pristup. Izazov je kreirati Dnevnik, koji ekipa Nove BH priprema. Siguran sam da smo na pravom putu i da ćemo biti dio porodice svih građana ove zemlje. Našim novinarskim, profesionalnim, neovisnim angažmanom želimo pomoći, apostrofirati probleme i, kao medij, potaknuti nadležne institucije da te probleme riješe. Želimo dobro našim sugrađanima i tako ćemo graditi bolji i kvalitetniji život u BiH.

 Kako biste sebe opisali u tri riječi?

- Zahvalan, čestit i zadovoljan.

Bit će bolje kad mi budemo bolji

Šta Vas, pored posla, interesira i ispunjava?

- Godine u kojima sam danas, daju novu dimenziju života. Sve više tražim mir i uživam u tišini. Porodica mi je prioritet. Čitam, redovno vježbam i pokušavam dosegnuti balans života, a to je za mene smisao. Vjerujem da svako od nas ima nešto dobro u sebi i zato to dobro trebamo njegovati u vremenu koje i nije baš dobro za čovjeka. Bit će bolje kad mi budemo bolji.

Ne mogu bez TV adrenalina

Da niste TV novinar, koje bi za Vas bilo B-zanimanje?

- B-zanimanje bi sigurno bilo u domenu televizijske industrije. Ne mogu bez televizijskog adrenalina.




quote
<p>“Forum” smatram vrlo dobrom referencom u svojoj karijeri. Definitivno je obilježio jedan turbulentni društveni period u BiH i hoću da vjerujem da je pomogao mnogima da ga lakše prebrode.</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.