JET SET

Sin Megan Markl i princa Harija je prva osoba na svijetu koja može biti i predsjednik SAD i kralj Engleske

Megan Markl i princ Hari

Avaz.ba

11.5.2019

Ubrzo nakon što su Megan Markl (Meghan Markle) i princ Hari (Harry) dobili prvo dijete, sina Arčija (Archie), određena pitanja počela su se vrtjeti po medijima i glavama fanova širom svijeta, a to su da li novi član kraljevske porodice može postati kralj Engleske, ali i predsjednik SAD, s obzirom na to da je njegova majka američki državljanin.

U ponedjeljak, 6. maja, rano ujutru kraljevska porodica objavila je da se Megan počela porađati, a ubrzo nakon toga na svijet je stigla beba Saseksa.

Uprkos tome što mnogi tvrde da se samo oni koji su rođeni na američkom tlu mogu kandidirati za predsjednika, sada se izvještava da je moguće da se Arči kandidira u budućnosti - čineći ga prvom osobom koja će imati pravo biti i predsjednik i kralj Engleske.

Kako prenose mediji, kraljevska beba može biti predsjednik ako ima dvojno državljanstvo. Iako Megan Markl i princ Hari još nisu spomenuli planove u vezi sa ovim, dječak sigurno ima prava na to.

Mali Arči je automatski britanski državljanin jer je rođen u Velikoj Britaniji, čiji je i njegov otac državljanin, ali također će dobiti i američko državljanstvo na osnovu statusa majke Megan kao američkog državljanina.

To će se, međutim, dogoditi samo ako je rođenje bebe zvanično prijavljeno američkom konzulatu od njegovih roditelja, nakon čega on može dobiti američko državljanstvo.

Uprkos tome što ima pravo biti i predsjednik SAD i kralj Engleske, malo je vjerovatno da će Arči biti bilo šta od ova dva.

S druge strane, kandidat za predsjednika SAD mora ispunjavati određene uvjete, a neki od njih su da mora živjeti u SAD najmanje 14 godina, kao i da ima iznad 35 godina.

Međutim, Unilad prenosi da je i dalje moguće da za 35 godina vidimo Arčija kao kandidata za predsjednika SAD, ističući da je on daleko bolji od trenutnog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Mediji ističu da, iako zvuči čudno, mališan ima veće šanse da bude predsjednik SAD nego da postane kralj. Jedino ako Čarls (Charls), Vilijam (William), Džordž (George), Šarlot (Chartlotte), Luj (Lui) i Hari ne odluče da se povuku i puste njega da vlada.

Bilo kako, beba Arči će unijeti velike promjene u kraljevskoj porodici, a svakako će ostati upisan u historiji kao prva beba u kraljevskoj porodici sa afroameričkim korijenima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.