NA LICU MJESTA

Ostvarenje "Quo vadis, Aida" Jasmile Žbanić počinje dočekom Nove 1991. godine u Srebrenici

Na prostoru nekadašnjeg „Soko metala“ jučer vrvjelo od statista

S jučerašnjeg snimanja

Piše: M. SMAJKIĆ

17.5.2019

U gradu na Bregavi počelo je snimanje filma o Srebrenici „Quo vadis, Aida” („Kuda ideš, Aida”) rediteljice Jasmile Žbanić

Iako se cijela ova priča još drži u tajnosti i odvija skriveno od očiju javnoisti, tokom naše jučerašnje posjete Stocu saznali smo da je snimanje zbog vremenskih prilika započelo dan ranije, u srijedu, kako bi se četvrtak, najavljen bez padavina, iskoristio za scene na prostoru nekadašnjeg „Soko metala“.  

Pripadnicu UN-a 

Na tom prostoru, s brojnim halama, kao idealnom scenografijom za ovaj film, jučer se snimanje odvijalo većim dijelom na otvorenom. Kadrovi snimljeni na tom lokalitetu uključivali su veći broj statista, uglavnom mladih, koji glume srebreničke žene te pripadnike snaga Ujedinjenih naroda (UN).

Prva klapa je pala u „Villi Ragusa“, u kojoj su, kako smo saznali, snimljene scene dočeka Nove 1991. godine u Srebrenici.

quote
<p>Snimanje filma „Quo vadis, Aida” potrajat će sve do sredine jula </p>

Prostor bivšeg „Soko metala“

Kako smo ranije pisali, u filmu igraju Izudin i Dino Bajrović, koji, kao i u životu, u ovoj priči imaju uloge oca i sina. U glumačkoj postavi su i Emir Hadžihafizbegović, kao i Minka Muftić.

Za sada je nepoznanica kome su još pripale uloge. Iako se špekuliralo o tome da je riječ o stranim glumcima, izvori bliski ovoj ekipi to negiraju.

Lokacije u Mostaru

Prema našim informacijama, skoro 70 posto scena bit će snimano u Stocu, a ostatak u Mostaru i to na Heliodromu te u nekadašnjoj podzemnoj aviobazi nedaleko od Mostarskog aerodroma.

- Nisu isključena ni druga mjesta u Hercegovini, poput Čapljine, a tu je i Sarajevo - saznajemo od filmske ekipe.

Žbanić: Projekt čuva u tajnosti

Škole oslobodile srednjoškolce

Za ovaj film angažiran je veliki broj statista iz Stoca i Mostara.

- Trenutno se u Stocu sve vrti oko filma. Čak su se i škole stavile na raspolaganje, odnosno, oslobodile su nastave srednjoškolce statiste, a vodilo se i računa o tome da to, ipak, budu učenici s dobrim ocjenama. Angažirano je i puno žena kao ispomoć u kuhinji, vešeraju i sličnim poslovima. Veći broj stanova je izdat osoblju angažiranom na filmu, tako da je, u najkraćem, Stolac ovih dana baš živnuo i nekako svi smo pozitivno uzbuđeni - kazao nam je jučer jedan Stočanin. 

S jedne od pauza: Brojni statisti angažirani

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.