TAKMIČENJA

Ko je pobjednik Eurosonga: Priznao je da je biseksualac, u javnosti ne koristi svoje pravo ime

Dankan Lorens važio za favorita. AFP

Blic.rs

19.5.2019

Dankan Lorens (Duncan Laurcnce) osvojio je prvo mjesto na ovogodišnjoj Evroviziji nakon sabiranja glasova stručnog žirija i publike svih zemalja učesnica.

Ovaj 25-godišnji Holanđanin već godinama unazad se predstavlja pod pseudonimom Dankan Lorens, ne bi li njegovo ime imalo prizvuk svjetske zvijezde, dok je po rođenju zapravo nazvan Dunkan de Mor.

Ovaj talentirani mladić je karijeru započeo veoma rano, još kao tinejdžer, dok je pohađao Rok akademiju u Tilburgu. Dankan je još tada bio dio nekoliko školskih bendova i postao apsolutni miljenik publike, ali na lokalnom nivou, prenosi Blic.rs.

Željan veće popularnosti, Lorens se 2014. godine prijavio na holandsku verziju muzičkog talent šou-programa "The Voice".

U tekućoj godini napravio je važan korak ka osvajanju evropskog tržišta, što je samo dio njegovog sna da postane osvoji cijeli svijet, kako je jednom prilikom istaknuo.

Pobjeda na Euroviziji svakako je ispunjenje njegovog dječačkog sna, a vrijeme će pokazati da li će ona označiti i proboj na američko tržište, koje je najvažnije na globanoj muzičkoj sceni.

Inače, Lorens je sedmicama prije same finalne večeri važio za glavnog favorita, a, osim pjesmom "Arcade", pažnju na sebe je skrenuo i na pres-konferenciji kada je prvi put javno priznao da je biseksualac.

- Prije nego što sam se proslavio bio sam samo dječak koji je komponirao pjesme u svojoj sobi, a šansa da se predstavim na ovako važnoj platformi znači mi tako mnogo jer mogu da se predstavim, ne samo kao umjetnik, nego i kao ljudsko biće. Ja sam mnogo više od umjetnika. Ja sam čovjek, biseksualac, muzičar, neko ko stoji iza svojih riječi. Ponosan sam na samoga sebe jer sam dobio šansu da pokažem ko sam i šta sam - rekao je tom prilikom Dankan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.