FILMSKI ZAVODNIK

Šesnaest hiljada potpisa protiv Alena Delona

Američko udruženje “Žene i Holivud” pokrenulo je peticiju protiv dodjele nagrade zbog njegovih verbalnih ispada o ženama, protiv migranata i o homoseksualcima

Delon: Sve doživio i sve vidio. Agencije

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

19.5.2019

Alenu Delonu (Alain, 83), jedom od najvećih zavodnika, francuskom seks-simbolu i lomitelju ženskih srca, popularnost je u posljednjih nekoliko godina opala zbog njegovih ranijih ispada, arogancije i egocentričnosti. Većina Francuza, ipak, pored toga što ga smatra megalomanom, priznaje da je on jedan od najvećih njihovih glumaca svih vremena.

Na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, koji se održava od 14. do 25. maja, ovom glumačkom majstoru bit će uručena počasna Zlatna palma. Umjetnički direktor Kanskog festivala Tijeri Fremont (Thierry) rekao je da se Delon dvoumio da li da prihvati nagradu.

- Ovdje govorimo o divu, o živoj legendi, o globalnoj ikoni - rekao je Fremont, dodavši da je Delon glumio u nebrojeno mnogo remek-djela.

Holivudski klasici

Tu su holivudski klasici “Žuti Rolls-Royce” iz 1964., “Jednom lopov”, koji je izašao godinu poslije, i “Djevojka na motociklu” iz 1968. godine. Zajedno s Brižit Bardo (Brigitte Bardot), glumio je u filmu “Duhovi mrtvih”, baziranom na pričama Edgara Alana Poa.

No, ne slažu se svi s odlukom Kanskog festivala da Delon bude dobitnik ovog priznanja.

Američko udruženje “Žene i Holivud” pokrenulo je peticiju protiv dodjele počasne Zlatne palme slavnom francuskom glumcu, a kao razlog navodi Delonove verbalne ispade o ženama, protiv migranata i o homoseksualcima.

Kako piše list “Le Midi Libre”, peticija je dobila skoro 16.000 potpisa, ali organizatori Festivala ne žele da promijene odluku o dodjeli Zlatne palme za životno djelo veteranu i velikanu francuske kinematografije.

- Alen Delon ima pravo da misli ono što misli. Teško je suditi u sadašnjem vremenu šta je neko rekao prije nekoliko godina i u kakvom je to kontekstu bilo - rekli su organizatori.

Delon, koji je godinama s organizatorima Festivala imao turbulentne odnose, do sada nije dobio nijedno priznanje s te smotre. Na Festivalu je posljednji put bio 2013. godine kako bi predstavio restauriranu verziju filma “Na žarkom suncu” Renea Klemana.

Lice anđela

U intervjuu koji je objavljen prošle godine u posebnom izdanju francuskog časopisa “Paris Match”, posvećenom Delonu i njegovoj 60 godina dugoj karijeri, rekao je da će otići s ovog svijeta bez ikakvog žaljenja.

- Ima ljudi koje mrzim. Sve je lažno, iskrivljeno. Nema više poštovanja, niko vam više ne daje riječ. Samo se novac računa. Cijeli dan slušamo o zločinima. Život mi više ne donosi bogzna šta. Sve sam doživio, sve sam vidio. Ali, ponajviše zato što mrzim ovu epohu, povraća mi se od nje – izjavio je Delon.

Legendarni glumac, kojem su tepali da ima lice anđela, rođen je 8. novembra 1935. u gradu So kod Pariza. Od ranog djetinjstva nije imao lagan život. Roditelji su mu se razveli kad je imao samo četiri godine i on je nakon toga završio u udomiteljskoj porodici. No, kad su njegovi udomitelji preminuli, vraćen je na starateljstvo roditeljima, malo je bio kod oca, a malo kod majke.

Tokom karijere duge šest decenija, glumio je u stotinjak filmova.

Nedostatak dokaza

Delon je 1968. bio osumnjičen za ubistvo svog tjelohranitelja, jugoslavenskog državljanina Stevice Markovića, kojeg je upoznao na snimanju filma “Marko Polo” u Beogradu. Poslije je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.


quote
<p>Jednom prilikom je otkrio da nikad nije prežalio što se nije oženio Romi Šnajder. Čak i nakon burnog prekida, njih dvoje su ostali dugogodišnji prijatelji, sve do njene smrti.</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.