TAKMIČENJA

Islanđanima na Eurosongu pokušali uzeti palestinske zastavice

Publika je burno reagirala te se moglo čuti jasno negodovanje

Eurosong: Islanđani sa zastavicama Palestine. Screenshot

index.hr

19.5.2019

Dok su Bar Refaeli i Erez Tal čitali glasove publike na ovogodišnjem Eurosongu, najžešći izvođači večeri, bend ''Hatari'' s Islanda izvadili su zastave Palestine i mahali njima. Publika je burno reagirala te se moglo čuti jasno negodovanje.

Snimak koji su napravili članovi benda pokazuje kako su im zaposlenici na Eurosongu pokušali oteti zastave prije nego što su ih pokazali. Na Instagramu ga je objavio bubnjar.

Dajte mi zastavu Palestine - rekao im je muškarac s novinarskom akreditacijom, dok je žena pored njega pokazala na jednu skrivenu zastavu. 


View this post on Instagram

🇵🇸 #eurovision2019

A post shared by Einar Stef (@einar.stef) on

Iako su im te zastave uzeli, bend ih je očito imao još. Ranije tokom večeri bend je zastavicama u duginim bojama poslao podršku LGBT zajednici.

- Eurosong je nepolitičko događanje i ovakvo ponašanje krši pravila takmičenja. Zastavice su brzo uklonjene, a o posljedicama ovih postupaka raspravljat će izvršni odbor takmičenje nakon njega - poručili su nadležni iz Eurovizije. 

''Hatari'' su s pjesmom "Hatrið mun sigra" zauzeli deseto mjesto.

Oni nisu jedini koji su te večeri pokazali palestinsku zastavu. Madona (Madonna) ju je stavila na leđa jednog plesača, koji je pozornicom prošao ruku pod ruku s mladićem koji je nosio izraelsku zastavu.

Nemojmo potcijeniti moć muzike da zbliži ljude - rekla je prije svog nastupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.