DETALJI

Sneki prekinula saradnju s Marinom Tucaković, a evo i zbog čega

Snežana Babić i Marina Tucaković

Avaz.ba

23.5.2019

Marina Tucaković i Aleksandar Radulović Futa napisali su nebrojeno mnogo hitova za razne pjevače pop i folk muzike, između ostalih i za Snežanu Babić Sneki, koja je bila velika zvijezda devedesetih godina.

Ali poslije samo jedne urađene ploče, saradnja je neočekivano pukla. Svi su se pitali gdje je zapelo, a kako to obično bude, krenula su i nagađanja u vezi s prekidom njihovog poslovnog odnosa. Tako je sredinom 1991. počeo trač da Sneki nije htjela platiti nevjerovatnih 40.000 maraka za jednu pjesmu, koliko su joj Marina i Futa navodno tražili, pa je pjevačica riješila objasniti o čemu je zapravo riječ.

- Ne bih željela praviti aferu oko toga. Marinu i Futu izuzetno cijenim. Nemjerljiv je njihov doprinos mojoj karijeri. Spor je nastao kada su tražili avans od 40.000 maraka da bi napravili pjesmu za moju novu ploču - počela je Babić, dodajući da su pare tražili od njenih izdavača, ne od nje lično.

- Novac su tražili od PGP RTS. Kako ova diskografska kuća nikome ne daje avans za pisanje pjesama, Marina i Futa rekli su da onda nemaju pjesme za mene. Bilo mi je žao zbog toga. Svoju odluku saopćili su nekoliko dana pred zakazano snimanje ploče i morali smo da jurimo nove autore i odlažemo snimanje za čitava dva mjeseca - požalila se ona. 


To nije bio jedini problem zbog kojeg je Sneki bila česta tema medija na početku svoje karijere. Zamjerali su joj i to što uzima basnoslovne svote novca za nastupe, a posebno za doček 1991. u jednom motelu u Podujevu, za koji je honorar iznosio 30.000 maraka.

- Čekajte... Biste li se vi ljutili i dobili ponuđeni Mercedes za jedan napisani feljton? Naravno da ne biste. U pitanju je ponuda i potražnja. Klasični tržišni odnosi. Da u motelu nisu imali kalkulaciju i da su smatrali da ne zaslužujem toliki honorar, nikada me ne bi toliko ni platili. Međutim, te večeri motel je imao neto prihod od 60.000 maraka. Znači, zaradili su za tri večeri, uz moju pjevačku pomoć, 30.000 maraka, koliko im je u normalnim okolnostima dvomjesečni promet. Uostalom, šta ima tu da se objašnjava. Svi kritičari mog honorara bi se mijenjali sa mnom. A ja s njima nikada - zaključila je Snežana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.