ISLAND

Zbog Džastina Bibera ovom kanjonu prijeti uništenje

U njegovu odbranu, u vrijeme kad je sniman spot, nisu postojale ograde niti su bila postavljena upozorenja na kojima je naznačeno što je dozvoljeno, a što ne, dodao je Gudbradson

E. Š. / Avaz.ba

23.5.2019

Džastin Biber (Justin Bieber) je snimio spot za pjesmu "I'll Show You" u prekrasnom kanjonu Fjadrargljufur na Islandu, no to je za kanjon donijelo više štete nego koristi.  

Naime, nakon toga ljudi su pohrlili posjetiti ovo mjesto, a prema pisanju "Guardiana", nisu se obazirali na  upozorenja na kojima jasno piše da su neka područja zabranjena za kretanje.

Prošle godine Island je posjetilo 2,3 miliona turista, u poređenju sa samo 600.000 prije osam godina.

Godišnji porast broja posjetilaca prevelik je za infrastrukturu koja je potrebna za zaštitu islandskog vulkanskog pejzaža, gdje se zemlja polako formira i brzo erodira.

Kako bi se dalo vremena za oporavak vegetacije, kanjon Fjadrargljufur je zatvoren za posjetioce sve do juna, no to ne sprječava fanove koji se pokušavaju provući pokraj rendžera.

- Bilo bi pretjerano okriviti samo Džastina Bibera za cijelu situaciji, no nepažljivo ponašanje slavne osobe može uticati na cijelo područje jer ga mase slijede - rekao je Gudmundur Indgi Gudbradson (Gudbradsson), islandski ministar okoliša.

U spotu koji je pregledan preko 440 miliona puta od 2015. kad je objavljen Bieber je hodao po vegetaciji, visio nogama preko litice i kupao se u rijeci.

 - U njegovu odbranu, u vrijeme kad je sniman spot, nisu postojale ograde niti su bila postavljena upozorenja na kojima je naznačeno što je dozvoljeno, a što ne - dodao je Gudbradson. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.